Je'vida

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skoltsamiska Je'vida vann pris på festivalen. Foto: IIikka Jaakola / Oktober Oy

Stor efterfrågan på samisk film på Tromsö filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan arrangerades Tromsö filmfestival.

Och det är stort intresse för samisk film.

– Den samiska filmindustrin blomstrar, säger Maren Benedicte Nystad Storslett, koordinator vid internationella samiska filminstitutet.

Tromsö filmfestival är över för den här gången. Och det blev en lyckad vecka för samisk film där bland annat alla fyra visningarna av filmen ”Eallogierdu – Tundraens voktere” var slutsålda med över 1 300 biljetter sålda.

Under veckan delades också Tromsöpalmen ut och den gick till den skoltsamiska dramafilmen ”Je'vida”. i för bästa långfilm i kategorin ”Filmer från norr”.

Filmen hade premiär i oktober förra året och är skriven och regisserad av Katja Gauriloff och handlar om livet för en skoltesamisk kvinna.

Men fler samiska filmer väntar de kommande åren och fyra nya samiska långfilmsprojekt presenterades under filmfestivalen.

Flera långfilmer kommande år

Bland annat gör Egil Pedersen nu sin första långfilm i ”Biru Unjárga” där premiären blir till hösten.

– Filmen är en lite annorlunda identitetshistoria. Den handlar om en 15-årig sameflicka som bor i en liten sameby. Hon väljer att identifiera sig som dansk eftersom hennes mamma blev gravid på en dansk fertilitetsklinik, säger han till NRK Sápmi.

De andra tre filmerna som presenterades var Lisa Marie Kristensens ”Girls”, Elin Marakatts ”Mannet dearvan – Farewell” och Suvi West med ”Johanaš Johan”.

– Filmen blir en slags mörk komedi. Den kommer att beröra ämnen som kvinnlighet, kvinnoliv och sexualitet. Det kommer också att inkludera våld och andlighet, säger West.

”Samisk filmboom”

Lisa Marie Kristensen arbetade under flera år som producent på SVT men har flyttat hem till Kautokeino. ”Girls” blir hennes första långfilm och handlingen utspelar sig i en liten sameby.

– Där möter vi flera tjejer i 15-årsåldern, men också fotbollskillar, säger hon.

Endast sju samiska långfilmer har producerats sedan 1987. Men Maren Benedicte Nystad Storslett, koordinator vid internationella samiska filminstitutet (ISFI), förväntar sig en riktig ”filmboom” de kommande åren.

– Vi har inte haft så många samiska långfilmer genom åren. Därför är det värt att notera att den samiska filmindustrin verkligen blomstrar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.