Soahtehárjehallan sáhttá ráfehuhttit guotteha. Danin bivdá orohat Suodjalus- ja Eanandoallodepartementtas bissehit hárjehallama. Foto: NRK Sápmi/SVT Sápmi

Stor militärövning stör kalvningen

Uppdaterad
Publicerad

Norska försvaret ska tillsammans med amerikanska soldater öva i områden kring Alddesjavri och Fjorbotneide i Syd-Troms. Gielas renbetesdistrikt. En övning som stör kalvningen, det säger Gielas renbetesdistrikt.

Övningen heter Swift Response och norska försvaret kommer att öva tillsammans med amerikanska soldater, över 500  fallskärmssoldater kommer från Alaska för att öva. Det är en stor övning på flera ställen i Europa.

Gielas renbetesdistrikt har dräktiga vajor i området har därför skrivit brev till norska försvarsdepartementet i syfte att att stoppa övningen i området. Försvaret hade bett distiktet att flytta sina dräktiga vajor. En vaja födde en kalv i går. Något som ordförande i distriktet, Ole Johan Eira säger är omöjligt.

– Jag befarar att många renar kommer att dö, säger Ole Johan Eira, ordförande i Gielas renbetesdistrikt.

Det är en stor övning på flera ställen i Europa.

– Det här är en viktig militärövning för Norge, men nu blir det ingen övning i Fjorbotneide förutsatt att övningen kan genomföras i Álddesjavri, säger försvarets talesman Eirik Skomedal till NRK Sápmi.

Se mer om saken i kvällens Ođđasat, där även styrelseledamot i norska Sametinget, Hans Ole Eira kommenterar saken, klockan 17:30 på SVT2 eller på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.