Förhoppningen var att Piteå skulle bli samisk förvaltningskommun redan förra året.
Besvikelsen var stor när kommunen då sade att inte blev något av ekonomiska skäl. Men i förra veckan bestämde sig kommunstyrelsen i Piteå att ställa sig bakom förslaget att skicka in ansökan i år.
Ansökan möter dock hårt motstånd från socialtjänsten och skolan rapporterar Piteå Tidning.
Ökade kostnader
I ett yttrande skriver utbildningsförvaltningen att det blir tufft att öppna en samisktalande förskoleavdelning och att det skulle innebära en utökad kostnad med cirka 2,5 till 3 miljoner kronor per år. Man pekar också på svårigheterna att rekrytera personal.
”Förskolan har annonserat flertalet gånger men inte fått någon sökande. Vi har även haft svårt att köpa in konsulter som kan språket. I våra kontakter med samiska förvaltningskommuner i närområdet finner vi att även dessa kommuner har mycket svårt att tillsätta personal med samiska som modersmål”, skriver de.
Socialtjänsten pekar också på svårigheterna i att rekrytera personal som talar samiska. De menar också att det ställer krav på att tomhålla platser på särskilt boende till personer med samisk kulturkännedom vilket inte är ett alternativ då verksamheten i dag har lång kö till de lediga platser som finns, enligt dem.
”De senaste 15 åren har vi haft en eller två brukare med samiskt ursprung på våra särskilda boenden. Det känns inte heller rätt att tänka samisk inredning, kultur och då det finns personer med annan bakgrund som bor på våra boenden”.
”Det är trams”
Men Ulf Nårsa, ordförande för Samer i Piteå Älvdal, håller inte med.
– Det är trams, socialtjänsten har ingen susning om vilken bakgrund som människor har. Vi har ingen folkräkning av samisk befolkning och den äldre generationen går inte ut och skyltar med det samiska.
Ni har kallat till samråd nu, vad hoppas du på där?
– Jag hoppas verkligen att man genomför det här. För det är ett erkännande för den samiska befolkningen i Piteå.