Regissör Elle Márjá Eira och huvudrollsinnehavaren Elin Kristina Oskal fotograferade inför premiären av ”Stöld”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Succé för ”Stöld” – toppar flera listor: ”Blev förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

I fredags hade ”Stöld” premiär på Netflix.

Och filmen har redan gjort stor succé.

– Jag blev lite förvånad, säger regissören Elle Márjá Eira till NRK Sápmi.

Filmen ”Stöld” som är baserad på Ann-Helén Laestadius Augustprisbelönade bok med samma namn hade premiär i fredags på Netflix.

Och efter bara några dagar så har filmen slagit flera rekord. Den är redan nu den mest sedda samiska kommersiella filmen någonsin med över sju miljoner visningar.

– Jag har inte vågat ha några förväntningar men det är speciellt och otroligt roligt, säger regissören Elle Márjá Eira till NRK Sápmi.

Toppar många listor

Enligt Flixpatrol, som publicerar topplistor över vilka filmer och serier som streamas bäst i världen, har filmen dessutom tillbringat de första dagarna på topp tio i 74 länder världen över.

Den ligger på topp tio i nästan hela Europa och i Nordamerika, men också i flera länder i Afrika och Asien. I Argentina, Venezuela, Frankrike och Nya Kaledonien har den under de första dagarna varit den mest sedda.

– Det här är våra berättelser, vad som har hänt och vad som fortfarande händer. Det är förstås väldigt viktigt, och jag tror att det betyder mycket för den samiska filmvärlden, säger Eira.

”Ett viktigt ämne”

Khalil Al Harbiti är producent för ”Stöld” och han berättar att han har fått mycket feedback, från människor som inte visste att filmen är baserad på verkliga händelser.

– Det är fantastiskt att så många har sett den och vill se den. Ämnet Sápmi är fortfarande hett och aktuellt, säger han och fortsätter:

– Det är ett viktigt ämne, och även om många har läst boken så har inte alla gjort det. Nu kommer det ut en film om det här, som också kan nå en annan publik, de som inte läser böcker, säger Al Harbiti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.