Svenska staten: Dialog ska lösa konflikterna kring satsning på grön el

Publicerad

De globala utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka och det är bråttom att vända trenden. Därför satsar staten stort på det som kan minska utsläpp av växthusgaser. Samtidigt finns en stor oro från samiskt håll hur det här påverkar renens betesmarker.

Sveriges mål är att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären 2045. Det innebär att industrin måste ställa om, och det kräver enorma mängder el. Regeringen har nyligen aviserat om åtgärder för att snabba på vindkraftsutbyggnaden.

– Jag tycker mig ha sett en omsvängning den senaste tiden, att de olika intressenterna har börjat prata med varandra i högre utsträckning, så att man ser att här funkar det och här funkar det inte, säger Peter Larsson, statens samordnare för samhällsomställningen vid industriexpansionerna i Norr- och Västerbotten.

Ministern tror på dialog som lösning vid markkonflikter

Näringsminister Karl Petter Thorwaldsson (S) vill se fler vindkraftverk och gruvbrytning i Sverige för att klara den här omställningen.

Han tror att den nya konsultationsordningen kommer leda till en bättre dialog än vad som hittills varit.

– Det jag hör från samiskt håll är att det kanske inte är varje enskilt beslut som är problematiskt, varje ny gruva, varje ny väg eller infrastruktur eller varje nytt vindkraftverk utan summan av det samhälle som breder ut sig i norra Sverige.

I den här satsningen på grön omställning, hur stor plats ger ni till samiska rättigheter?

– Den har blivit allt viktigare de senaste åren, och jag ska i alla fall göra allt jag kan för att minska konflikterna mellan olika riksintressen. Det finns ju gott om plats som tur är i Sverige. Staten ställer högre krav nu på den som vill bryta mineral i Sverige, det tycker jag är viktigt.

Långvarig kritik mot hur samråd genomförs

Hur samråd går till vid markexploatering har länge kritiserats från rennäringshåll.

– Jag uppmanar och är gärna med i dialog med samebyar och samiska intressen framåt om hur vi ska göra med de här konflikterna, så att det blir så bra som möjligt för de här olika riksintressena som står mot varandra, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).

Se lördagens 15 minuter – om vindkraftsutbyggnad och renbetesmarker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.