Petter Stoor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petter Stoor sätter in studien Våld mot samiska kvinnor i ett mer globalt perspektiv och konstaterar att svenska sidan av Sápmi har sämre hjälp att ge än den norska. Foto: Josefine Holgersson

Tre frågor om: Urfolk oftast mer våldsutsatta

Publicerad

När rapporten ”Våld mot samiska kvinnor” presenterades fanns det jämförelser med majoritetssamhället – men också med urfolk runt om i världen.

– Mönstret känner vi igen, urfolkskvinnor runt om i världen är oftast mer våldsutsatta, säger psykologen Petter Stoor som deltagit i arbetet med studien.

Det finns ett tydligt samband mellan hur urfolken drabbas av våld internt inom grupperna. Rapportens slutsatser om att samiska kvinnor ser ut att drabbas av mer våld än kvinnor generellt är inte något unikt för enbart Sápmi.

– Globalt sett är urfolk i andra länder ofta mer våldsutsatta, det finns strukturella orsaker, säger Petter Stoor.

Stora skillnader inom Sápmi

Han har arbetat som psykolog på både norsk och svensk sida av Sápmi. Med den erfarenheten ser han samtidigt stora skillnader i hur den våldsutsatta tas om hand.

– På norsk sida finns det ett särskilt kompetenscenter, något som svenska sidan av Sápmi saknar.

Petter Stoor syftar på den hjälp som behövs och den särskilda kompetens som är viktig när en samisk kvinna söker hjälp. Han menar att den rapport som nyligen presenterats genom Umeå universitet bara är en bekräftelse på vad man redan vet.

– På norsk sida vet vi redan att samiska kvinnor är mer våldsutsatta än norska kvinnor.

Läxa för Sverige

Han efterlyser nu fler satsningar på att hitta kompetent personal som kan hjälpa de här kvinnorna.

– Det är ganska svårt att få tag i människor som överhuvudtaget har ägendeskap och kompetens kring de här frågorna. Det finns de som har det men de är inte så många och det är inte strukturerat på något sätt, säger han och menar att norska sidan kommit längre.

– Det finns tjänster och kompetens som arbetar med den här frågan eller liknande frågor, det saknar vi på svensk sida och det lyfter vi i rapporten att det är en åtgärd som ska till, detta måste vi ändra på, avslutar Petter Stoor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.