Endast hälften av kommunerna följer minoritetslagen

Publicerad

Den 1 januari 2019 stärktes lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Därmed blev alla Sveriges 290 kommuner och 20 regioner skyldiga att anta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete.

Men tre år senare är det bara omkring hälften av landets kommuner som följer lagen, visar en kartläggning som Sveriges Radios minoritetsspråksredaktioner gjort.

Det är 3,5 år sedan lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk skärptes. Den slår bland annat fast att kommuner ska anta minoritetspolitiska mål och riklinjer.

Men det är endast omkring hälften av landets kommuner som uppfyller lagen. Det visar kartläggningen som gjorts på Sveriges Radio.

Vill införa böter

Nu höjs röster i bland annat Sametinget om påföljder för kommuner som inte följer lagen.

– Det är förkastligt egentligen, de är ålagda att enligt lag men det visar att de inte prioriterar frågan, säger Lars Miguel Utsi, partiledare för oppositionspartiet Guovssonásti till SR Sameradion.

Ingrid Inga, sametingsledamot för Samelandspartiet, som är ett annat oppositionsparti vill införa sanktioner – något som också riksdagsledamoten Emilia Töyrä (S) tillsammans med partikollegan Pyry Niemi föreslagit i en motion. Denna motion har dock inte fått stöd i riksdagen.

Ökar det samiska inflytandet

Men det finns även positiva exempel. En av de kommuner som nu har upprättat mål och riktlinjer är Östersunds kommun i Jämtland. Den 20 december förra året antogs de nya riklinjerna – något som nu har gett ringar på vattnet på flera delar inom kommunens verksamheter. Nu tittar kommunen på möjligheter för både en öppenförskola och en samisk kulturskola.

– Det kommer vara ett samråd kring det i maj. Det är väldigt konkreta åtgärder där vi försöker komma igång med de samiska verksamheterna i kommunens verksamhet, säger Effie Kourlos (C), kommunstyrelsens ordförande i Östersund till SVT Sápmi.

Har din kommun minoritetspolitiska mål och riklinjer?

Kolla kartan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.