• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Trots Trafikverkets satsning på vägsträckan – 160 renar påkörda

Uppdaterad
Publicerad

Trots Trafikverkets satsning. Gällivare skogsameby har förlorat 160 renar i olyckor sedan i oktober.

Åtgärder som varningsskyltar och kraftig sänkning av hastigheten hjälper inte så länge saltet fortsätter locka upp renarna på vägen.

– Varje år är det samma sak. Saltet är som godis för renarna, säger renskötaren Dan Persson i Gällivare skogssameby.

När de första vintertecknen visar sig i norra delarna av Norrbotten känner Dan Persson en stark olust. Med halkan börjar nämligen saltbilarna att rulla ut för att sprida vägsaltet.

– Jag kan inte sova på nätterna av oro för vad som ska hända, säger Dan Persson.

Åker längs vägen dagligen

För honom innebär detta flera saker. Polisen ringer alla tider på dygnet, efter att trafikanter kört på renar. Då handlar det om att ta hand om dödade djur eller avliva skadade renar.

Det är Dan Perssons jobb. Han bevakar och ansvarar för fem mil av samebyns renskötselmarker, åretruntmarker, som E10:an skär igenom. Han åker längs vägen dagligen, vid alla tider på dygnet, för att försöka skrämma bort renarna från vägen.

– I höstas försökte jag få undan två yngre renar som jag förstod skulle gå åt. Jag skrämde iväg dem men de tog en lov och tog sig upp på E10:an hela tiden. Jag lyckades inte för det kom slutligen en bilist som körde på dem.

Sänkte hastigheten

För andra säsongen i rad har Trafikverket valt att satsa på sträckan mellan Gällivare och Hakkas. De har infört hastighetssänkning och varningsskyltar för renar.

Skyltarna har underlättat. Från Hakkas och söderut finns nu ett tiotal ren-varningsskyltar med blinkande ljus. Under den mörkaste perioden har Trafikverket också sänkt hastigheten efter sträckan – från 100 kilometer i timmen till 70 kilometer i timmen.

Åtgärderna med hastighetssänkning kombinerat med varningsskyltar och blinkande ljus har fått stor effekt för hur trafikanterna beter sig, menar Trafikverket.

– Som så mycket annat är hastigheten den stora boven i dramat, vare sig det handlar om vilt och ren-olyckor, eller andra olyckor på vägarna, säger Peter Jonsson, presskommunikatör hos Trafikverket.

Trafiken väntas öka

Men trots förändringarna har samebyn förlorat 160 renar i trafikolyckor sedan i oktober. Risken för allvarliga olyckor minskar – men renar fortsätter bli påkörda.

Och samtidigt väntas trafiktätheten öka kraftigt på E10 när de infrastrukturella industrisatsningar som planeras i Malmfälten drar igång i full skala. Det har kalkylerats på uppemot 80 procents ökning av trafikmängden.

Renskötaren Dan Persson är oroad.

– Jag vill att de slutar med saltet. När saltet sprids ut på vägen då blir det kaos, säger han.

Vägen började saltas 2014

Trafikverket startade saltning av Europaväg 10, under 2014. Tidigare har inte saltning förekommit i malmfälten, som omfattar Gällivare och Kiruna kommuner. Verket motiverade den nya åtgärden som en del i en satsning på ökad trafiksäkerhet. Halkbekämpningen sker ofta redan innan temperaturen faller för att hindra att vägbanorna fryser. Halka bekämpas med salt och sand. I Norrbotten används salt på de stora vägarna som har mycket trafik eftersom den anses effektivare.

Källa: SVT/Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.