Isabelle Hedström har alltid känt sig dragen till den samiska kulturen och språket. När hon fick veta att hon hade samiska rötter på sin mammas sida så växte intresset ännu mer och hon ville lära sig samiska.
– Jag hade ingen aning hur jag skulle uttala orden. Jag hade önskat att det hade funnits språkvideor då så man hade kunnat lyssna på uttalen, säger hon.
”Minska motsättningar”
Isabelle Hedström jobbar som fritidsledare inom Svenska kyrkan och tillsammans med barnen jobbar de bland annat med det samiska språket och att det ska bli en del av vardagen.
Utöver det så publicerar hon och kollegan Daniel Svedberg varje vecka ett umesamiskt videoklipp på sociala medier.
– Det känns som ett bra sätt att göra språket mer lättillgängligt. För mig är det ett sätt att minska motsättningar, öka förståelse och väcka nyfikenhet, säger hon.
”Inkludera samiska”
En annan aspekt till varför hon tycker det är viktigt att jobba med det samiska på jobbet är kyrkans agerande mot samerna tidigare i historien.
– Vi lever bland samer och har den samiska kulturen omkring oss, då tycker jag att det är viktigt och en naturlig del att inkludera det samiska språket, säger hon.
Når ut till folk
Hittills har de publicerat två videoklipp på Svenska kyrkan Björksele/Kristinebergs Facebooksida och responsen har enligt Isabelle Hedström varit positiv och bra.
– Förra veckan träffade jag ett par ungdomar som hälsade på samiska och sa att de hade sett klippen. De undrade när nästa video kommer, säger hon glatt.
Hon känner att deras initiativ når ut till folk. Tanken just nu är att de kommer att fortsätta att publicera språkvideor så länge de känner för det och har tid.
Samtidigt jobbar hon också med sin egen språkresa.
– Just nu är det en massa ord och mitt mål är att jag ska börja kunna sätta ihop meningar. Jag har tagit mig en bit, men det är mycket kvar, säger Isabelle Hedström.