Normalt sett står dopfunten framme vid altarkoret i Fatmomakke kyrka. Annica Hed har bra koll på den. Det var den som användes när hon själv döptes och i sommar hade hon tänkt att hennes yngsta barn skulle få döpas i den – precis som storebror.
Men nu är den borta – och när den har försvunnit är oklart.
- Vi frågade runt och vi letade men ingen visste något om det. Man får ju dessutom inte flytta inventarier från en kyrka utan tillstånd från länsstyrelsen så där börjar vi ju sakta förstå att det här liknar ju en stöld, säger hon.
Den unika dopfunten är ett verk av konstnären Bruno Alenius. Den är gjord av ett helt stycke sälgrot och skänktes till kyrkan efter en renovering på 1970-talet.
– Den är stor och tung så man hade behövt något sätt att frakta den därifrån. Men än så länge är det ingen som kommit fram och sagt att de sett något så vi kan ju bara spekulera i vad som har hänt, säger Annica Berg.
Svårt att säga vad som hänt
Fatmomakke kyrka har varit en populär plats för både vigslar som barndop sedan slutet på 1800-talet. I dag är den även ett uppskattat turistmål med nationella och internationella besökare.
Från kyrkan är det en promenad på ett par hundra meter över en bro för att komma till parkeringen. Kyrkan står vanligtvis öppen för besökaren mellan klockan 08 till klockan 20 varje dag. Det gör det svårt att uppskatta exakt hur och när dopfunten kan ha stulits.
Hoppas på tillfällig lösning
För de som hade bokat tid för att låta döpa sina barn i den traditionsrika dopfunten i sommar ser det för tillfället mörkt ut. En polisanmälan om stöld av kulturföremål har upprättats, men var utredningen kan komma att leda är än så länge osäkert. Att trots kort varsel avboka kommande dop ser kyrkoherde Maria Berg dock inte som en lösning. Hon har därför lämnat in en ansökan hos Länsstyrelsen om tillstånd att få flytta ned ett gammalt dopfunt som i dag står på Vilhelmina församlingsgård och väntar nu på besked.