En delad bild som visar två scener. Till vänster står en Joan Carling klädd i en vit blus med färgglada broderier framför en grönskande bakgrund. Till höger sitter flera personer i traditionella kläder i en röd färgton, omgivna av färgglada detaljer, och de poserar tillsammans med Joan Carling på en bänk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Joan Carling om varför hon lägger så mycket tid på sitt arbete för urfolk för vilket hon nu får Right Livelihood-priset. Foto: Pressbild

Urfolksaktivist vinner Right Livelihood-pris

Publicerad

Årets Right Livelihood-pristagare har presenterats.

En av vinnarna är urfolksaktivisten Joan Carling från Filippinerna.

– Det här erkännandet sänder ett kraftfullt budskap, säger hon i ett pressmeddelande.

Right Livelihood är en stiftelse som sedan 1980 kämpar för fred, rättvisa och hållbarhet. Varje år delar man ut Right Livelihood-priset för att uppmärksamma modiga människor och deras visionära insatser för en bättre värld.

I år var 176 kandidater från 72 länder nominerade och på torsdagen stod det klart vilka fyra som tilldelas priset. En av pristagarna är Joan Carling som är en filippinsk urfolksaktivist som har försvarat urfolksrättigheter i över 30 år.

– Det här erkännandet sänder ett kraftfullt budskap – inte bara till mig, utan till alla aktivister – om att vårt arbete är synligt. Det uppmuntrar andra att fortsätta kämpa för mänskliga rättigheter och visar att det kan ha en global inverkan att stå upp för det som är rätt, säger Carling.

Hennes arbete sträcker sig från gräsrötterna till internationell nivå och fokuserar på mänskliga rättigheter, hållbar utveckling, klimaträttvisa och kampen mot exploatering av mark.

Priset delas ut i december

I motiveringen går det bland annat att läsa: ”För sitt arbete med att lyfta urfolks röster under hotet av en stundande ekologisk kollaps och för sitt ledarskap i försvaret av människor, mark och kultur”.

De övriga tre vinnarna är Issa Amro och Youth Against Settlements (Palestina), Anabela Lemos och Justiça Ambiental (Moçambique) och Forensic Architecture (Storbritannien).

– Årets pristagare visar kraften i icke-våldsmotstånd och i att tala klarspråk, och lägger beslutsfattandet i händerna på lokala samhällen. Pristagarna står upp emot våld, exploatering och förtryck och visar vägen mot en rättvis, fredlig och hållbar framtid för alla, säger Ole von Uexkull, vd för Right Livelihood-stiftelsen.

Priset delas ut den 4 december på Cirkus i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.