Årets Kirunastipendiat Per Elof Nilsson Ricklund står bland sina målningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Kirunastipendiaten Per Elof Nilsson Ricklund om att få visa sina målningar i Kiruna. Foto: Anne-Ravna Allas, SVT Sápmi

Årets Kirunastipendiat bjöd in till vernissage

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Per Elof Nilsson Ricklund är årets Kirunastipendiat.

I samband med det håller han sin stipendiatutställning i Kirunas konsthall.

– En otrolig heder, vilken ära, säger Per Elof Nilsson Ricklund.

Per Elof Nilsson Ricklund har målat sedan har var liten och är tredje generations konstnär. Nu är han aktuell med utställningen ”Bortom fjällen” på Kirunas konsthall i samband med att han är årets Kirunastipendiat.

– En ära att få ställa ut här i Kiruna. Förra året hade jag en utställning i Jokkmokk och trodde inte att jag skulle längre norrut, men här är jag, säger han.

Berätta historier via bild

Konst är hans sätt att berätta historier. Konstverken på utställningen är sådana som han har hållit på med i flera år och han ser dem som sina romaner, en följetong.

– Det är en samling av mina motiv som handlar om fjällvärlden. Ett bra forum för mig att vara nyfiken, att forska, söka sanning och kunskap och det är processen man ser i målningarna, säger han.

Historieberättande i bild har alltid varit viktigt för Per Elof. När han började med konsten blev det en central bit att hitta någon sorts tråd att dra i och sen hitta en metafor för den historien i bild.

”Vad kommer i nästa dalgång?”

Utställningen har han döpt till Bortom fjällen med förklaringen:

– Det är något med att resa bortom fjällen, att se vad som kommer i nästa dalgång, vad kommer man att upptäcka? Det är ett öppet tema för mig att söka i att vad finns metaforiskt bakom bortom fjällen, säger han.

Att ha en utställning med vernissage bjuder in till samtal mellan människor. Enligt Per Elof är det spännande att höra vad andra säger om hans målningar.

– Man växer som person genom att uppleva sina målningar genom andras ögon, säger han.

Kommunen köper konst

Kirunastipendiet har delats ut sedan 1959 med syftet att bland annat göra Kiruna känt bland konstnärer.

Som Kirunastipendiat får han även 30 000 kronor och där till ska Kiruna kommun köpa in ett konstverk av honom.

– Vi har ännu inte hunnit prata om vilket konstverk det blir, säger han.

Utställningen pågår fram till 31 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.