Redan under Bokmässans första timmar arrangerades seminariet ”Alla vägar leder till Sápmi”.
Där diskuterade författarna Sara Lövenstam, Tina Harnesk och Mikael Berglund hur de från helt olika utgångspunkter närmat sig Sápmi i sina böcker. Och flera säger just att känslan är att Sápmi börjar intressera alltfler bokläsare.
”De känner till Sápmi nu”
Lea Simma, på Tjállegoahte författarcentrum Sápmi, tror det har att göra med att svensken generellt har bättre koll på Sápmi i dag än tidigare.
– Jag tror att svenskarna nu känner till Sápmi och kan fördjupa sig mer än tidigare. Vi har kommit ett steg längre, säger hon.
Tröskeln för att ta till sig en berättelse som rör Sápmi är helt enkelt lägre om läsarna har lite mera förkunskap, resonerar hon.
”Uppskattar inblicken”
Tina Harnesk, som debuterar med boken ”Folk som sår i snö” i år håller med sett till de reaktioner hon fått på sin bok hittills.
-- Folk verkar uppskatta den inblicken de får i det samiska och den delen av mitt Sápmi som jag kan visa och skildra, säger hon.
Samtidigt betonar hon vikten av att fortsätta sprida samiska berättelser.
– Den samiska berättartraditionen är ju så stark, vi har så mycket av den varan men det är bara det att vi kanske inte har nedtecknat oss så länge som andra författare i majoritetssamhället. Men våra historier de är redo för världen tror jag, säger hon.