Liv Aira

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Initiativtagaren Liv Aira utanför det nya samiska danscentret i Vuollerim utanför Jokkmokk. Foto: SVT

Världens första samiska danscenter börjar bli klart: ”Jättestort intresse”

Publicerad

Den 16 november invigs danscentret utanför Jokkmokk.

Men redan nu börjar lokalen bli klar och man har kunnat visa upp den.

– Vi har redan fått ett jättestort intresse, säger initiativtagaren Liv Aira.

I slutet av förra året beviljade Kulturbryggan 3,6 miljoner kronor till att starta ett samisk danscentrum i Vuollerim, utanför Jokkmokk.

Huset i Vuollerim har stått tomt i nio år och är ett gammalt museum som nu har förvandlats till ett närmare 400 kvadrat stort danscenter. Det blir det första i sitt slag i världen.

Men det har varit en hel del utmaningar på vägen berättar dansaren och initiativtagaren Liv Aira.

– Det är otroligt svårt att anställa hantverkare i detta län, så våra toaletter blev installerade först förra veckan. Vi har försökt med det i ett halvår, det är helt galet, säger hon när SVT Sápmi besöker lokalen.

Invigning i november

Den 15 och 16 november hålls den officiella invigningen för danscentret men redan i fredags var det folk där för första gången i samband med KulturSápmi.

– Det har varit lite nervöst att få hit folk som inte är byggarbetare eller volontärer. Men det har varit så kul att få visa så stor representation från det samiska samhället.

Intresset för lokalen och det som komma skall där är stort berättar Liv Aira.

– Vi har redan fått ett jättestort intresse och vi har stora kulturinstitutioner som kontaktar oss om långsiktiga samarbeten, så det här kommer att sätta en hög stämpel på vad Sápmi har för konst att leverera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.