Det samiska danscentret som öppnar 2024

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Initiativtagaren Liv Aira om det samiska danscentret som blir verklighet 2024. Foto: SVT

Liv Aira bildar världens första samiska danscenter i Vuollerim

Uppdaterad
Publicerad

Kulturbryggan har beviljat 3,6 miljoner kronor till att starta ett samisk danscentrum i Vuollerim, utanför Jokkmokk.

Det blir det första av sitt slag i världen.

– Det känns mäktigt, säger initiativtagaren Liv Aira.

Det är en dröm som går i uppfyllelse för dansaren Liv Aira.

Hon har varit professionell dansare sedan 2018. Hon är utbildad i Barcelona och sedan några år tillbaka baserad i Jokkmokk där hon också är uppvuxen.

400 kvadratmeter

I veckan gick drömmen i uppfyllelse när hon tecknade ett hyreskontrakt för ett hus i Vuollerim. Det är ett gammalt museum som nu förvandlas till ett närmare 400 kvadrat stort danscenter – tack vare finansiering från Kulturbryggan.

– Varje gång vi skapar en föreställning blir vi inbjudna till exempel till Stockholm och jättefina städer och lokaler. Men jag har verkligen saknat att kunna vara här hemma och skapa. Och att då kunna bjuda in världen hit istället, platsen som jag är inspirerad av, det betyder massor, säger Liv Aira.

Invigs med festival

Huset i Vuollerim har stått tomt i nio år. Nu blir det främst ett danscentrum – med den kommer också rymma andra verksamheter.

– Det blir en plats anpassad för både dans, circus och produktionsskapande. Vi har musikinspelningsmöjligheter, man kan skapa duodji och scenkostym, samtidigt som man skapar dansen och cirkusen och allt som scenkonsten innebär.

Allt planeras att invigas med en festival i november 2024. Men det återstår mycket arbete innan dess. Huset kräver ombyggnationer.

– Jag hoppas att vi kan ge mycket och lite till, till Vuollerim, Jokkmokk och Sapmi, säger Liv Aira.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.