Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är inte bara människor som riskerar drabbas av bränderna i Amazonas. Även de här 13 000 år gamla klippmålningarna finns i regnskogarna. Foto: José Iriarte, University of Exeter

Värsta skogsbränderna på över 20 år: ”Det dödar allt”

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga skogsbränder har härjat i Amazonas i flera månader.

Det är de värsta bränderna på över 20 år och ursprungsbefolkningen lider.

– Det dödar allt, säger Raimundinha Rodrigues Da Sousa till BBC.

De senaste månadernas skogsbränder i Sydamerika har varit de värsta på över 20 år. Och samtidigt som bränderna härjar genomlever Amazonas dessutom den mest intensiva torkan på lika många år.

Trots att det är vanligt att skogsbränder inträffar i regionen under juli till september beskrivs årets bränder som onormala.

– I dag dödar det växterna, snart kommer det att vara vi, eftersom vi andas in så mycket rök. Det är en mycket aggressiv eld som dödar allt som kommer i dess väg, säger Raimundinha Rodrigues Da Sousa som driver den frivilliga brandkåren för ursprungsbefolkningen Caititu i brasilianska Amazonas.

Hon är orolig att om bränderna fortsätter så här så slutar det bara med en sak.

– Om dessa bränder fortsätter kommer vi urfolk att dö, säger hon.

Utsläppen över det normala

Bränderna har också haft allvarlig påverkan på luftkvaliteten i hela regionen och EU:s klimattjänst Copernicus har de senaste månaderna övervakat utsläppen från skogsbränder i Sydamerika och konstaterar att de konsekvent legat över det normala.

Da Sousas pappa, Ademar, berättar att den konstanta röken har orsakat honom andningsproblem.

– Jag kan inte sova på grund av brist på luft. Det får mig att vakna upp, det känns som om jag håller på att drunkna, säger han.

Mer än 62 000 kvadratkilometer har redan brunnit i år, det är en större yta än länder som Sri Lanka eller Costa Rica.

I våras visade en ny rapport från World Resources Institute att skogsavverkningen minskar kraftigt i Brasilien och Colombia.

Och enligt forskare är det väldigt få bränder i Amazonas som uppstår den naturliga vägen utan de flesta bränder är illegalt startade av människor som skogshuggare och gruvarbetare som vill exploatera mark.

– Det är förbjudet att elda sen några veckor, men det spelar ingen roll. Folk eldar ändå och vissa dagar har det varit svårt att andas på grund av röken, säger Christiana Ochoa de Nascimento som bor i den lilla byn Laranjeiras till Ekot.

Arkivbild på tidigare skogsbränder i Amazonas. Foto: Edmar Barros

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.