Temabild på vindkraft. Foto: SVT

Samebyarna förlorar – domstolen ger grönt ljus till vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall och Hemberget Energi hade fått grönt till vindkraftverk i Pauträsk/Norrbäck.

Beslutet överklagades av bland annat Vapsten och Vilhelmina norra sameby.

Nu har mark- och miljödomstolen meddelat att man avslår alla överklaganden.

Det har varit många turer fram och tillbaka gällande vindkraftverken i Pauträsk/Norrbäck i Vilhelmina, Storuman och Lyckseles kommuner.

Redan 2009 började Hemberget Energi AB planera för vindkraftverk på Stöttingfjället och 2019 förvärvade Vattenfall rättigheterna till Pauträsk vindkraftsprojekt.

Efter avslag i miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västerbotten gick ärendet vidare till mark- och miljödomstolen där det också blev avslag.

79 nya vindkraftverk

Men Mark- och miljööverdomstolen ändrade i september 2019 beslutet och gav företagen rätt att driva vindkraftsparken.

Sedan dess har processen fortsatt om vilka villkor som skulle gälla för verksamheten och förra året gav länsstyrelsen tillstånd till 79 nya vindkraftverk i Pauträsk och 32 i Norrbäck.

Det beslutet – om själva villkoren för byggandet av vindkraftsparkerna – överklagades av Vapsten och Vilhelmina norra sameby, Stöttingfjällets naturvårdsförening och Hembergets Energi AB till mark- och miljödomstolen.

Avslår överklaganden

Båda de berörda samebyarna har yrkat på att tillståndet ska upphävas. I sitt överklagande konstaterade Vapsten sameby bland annat att längre uppehåll i produktionen än vad som föreslagits är helt avgörande för att kunna samla en renhjord inom området. Vilhelmina norra sameby har som andrahandsyrkande begärt att, om vindkraftverken blir verklighet, bör bolaget bland annat bekosta de extraresurser av personal och material som kommer på grund av det.

Men domstolen beslutade att avslå alla överklaganden och ger grönt ljus till vindkraftverken som Vattenfall hoppas ska vara i drift 2027-2028.

Domen kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.