Universitetsmuseet i Tromsö, har genom projektet DigiJoik, offentliggjort delar av sin samling av luohti/samisk jojk via olika plattformar på nätet. Jojkarna är insamlade under perioden 1949-2019 och hela samlingen består av 12 000 jojkar.
Professor emeritus Ola Graff har valt ut 400 jojkar ur samlingen som nu publicerats på nätet.
Jojksamlingen består av jojkar från olika områden i hela Sápmi. Det finns med personjojkar, platsjojkar och djurjojkar från äldre och nyare tid. Camilla Brattland som är projektledare för DigiJojk menar att jojksamlingen har ett stort historiskt och musikaliskt värde.
– När man lyssnar på jojkarna så får man en inblick hur vardagen har varit för 70 år sedan. Vi tillgängliggör UiT:s äldre jojkmaterial som är 70 år och äldre. De enda som inte blir digitalt är de jojkar som har dålig ljudkvalité eller som har specialavtal, säger hon.
Vill göra jojken tillgänglig för både yngre och äldre
Jojkarna kommer också att finnas tillgängliga i en lyssningsstation i den nya samiska utställningen på Universitetsmuseet. Vid ett andra jojksläpp i Kautokeino till påsk kommer fler jojkar att släppas.
– Vi vill genom projektet göra jojken tillgänglig för yngre och äldre generationer. Den yngre generationen når vi via sociala medier som Spotify, Tik Tok, Instagram och Apple Music för att de ska ta del av jojktraditioner och kulturarv, säger projektledaren Camilla Brattland.
Bikko Nillás jojkar är först ut
Det första albumet som ges ut genom projektet är ”Luohtevuorkkás” av Bikko Nillá/Nils N. Biti, från 1952.
Arkivet kommer också att finnas tillgängliga i offentliga arkiv som Digitalarkivet (Samisk Arkiv).