Terrormisstänkte 22-åringen nekar till anklagelserna

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen fortsätter förhören av den terrormisstänkte 22-åringen, som enligt sin advokat förnekar misstankarna. Men både polis och åklagare är förtegna om utredningen.

Mannen misstänks för att ha förberett ett terrordåd. Åklagarna kommer att utföra ytterligare utredningsåtgärder på lördagskvällen och söndagsförmiddagen, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Det innebär att 22-åringen kommer att fortsätta att sitta anhållen.

Nekar till anklagelserna

Enligt mannens advokat tillbakavisar 22-åringen misstankarna:

Höjt terrorhot i Sverige 2015

– Han förnekar brott. Det har varit ett långt förhör. Som det ser ut nu så är det inga fler förhör inplanerade, säger Salomonsson till Aftonbladet efter lördagens förhör.

22-åringen förhördes också natten till lördagen, men advokaten säger att den misstänkte är pigg och kommunicerbar.

Säpo förtegna om detaljer

SVT Nyheter har varit i kontakt med Säpo och åklagarmyndigheten men några närmare detaljer om vad förhören har gett vill man inte säga något om.

Gripandet av mannen har kringgärdats av flera frågetecken – enligt uppgifter i dag ska det ha gått lugnt till och skett tidigare på dagen än vad som tidigare har framkommit.

Vice chefsåklagaren Hans Ihrman har till klockan 12.00 i morgon att besluta om han ska begära den misstänkte häktad eller inte.

Enligt Åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rosander kommer Ihrman inte att lämna några kommentarer till medierna i dag.

Skäligen misstänkt

Mannen är anhållen av åklagaren på den lägre misstankegraden – skäligen misstänkt, ett fortsatt frihetsberövande kräver ett beslut om häktning av domstol.

Rikspolischefen Dan Eliasson säger sig vara säker på att ”väldigt många polisanställda kommer att få guldstjärnor” för gripandet – men det finns många frågor om varför 22-åringen efterlystes och greps.

Enligt uppgifter ska Säpo ha varnats av sina europeiska kollegor om att mannen  kunde finnas i Sverige. Samtidigt som han efterlystes var han registrerad hos Migrationsverket som asylsökande och han har befunnit sig i Sverige i flera veckor, om inte månader, med sitt namn på dörren på ett boende i Boliden.

Det framgår också på den terrormisstänktes öppna Facebooksida att han är i Sverige och Boliden.

”Ett intensivt pusselläggande”

Varför man efterlyser en person som man tycks veta var han bor, är en fråga som hittills inte fått sitt svar.

– Underrättelsearbetet är inte så enkelt, det är ett långt och intensivt pusselläggande och innan vi agerar så lägger vi just det här pusslet, säger Säpos kommunikationschef Mark Vadasz.

”Fanns tillräckligt med information”

På Säpos hemsida uppges att ett intensivt underrättelsearbete tog vid efter det att mannen anhölls i sin frånvaro i tisdags, och ledde på torsdagen till gripandet.

”Innan ett tillslag sker görs en mängd olika polistaktiska övervägande och samverkan mellan olika myndigheter för att säkerställa den information som finns tillhanda. När tillslaget gjordes fanns det tillräckligt med information för att gripa personen och det kunde ske utan fara för allmänhetens liv och hälsa”, skriver Säpo.

I övrigt hänvisas till förundersökningssekretess.

Inga spår på Facebook

På Facebook kan man följa 22-åringens resa från hemstaden Mosul i Irak, som kontrolleras av terroristorganisationen IS, via Turkiet till Märsta och sedan Boliden i Sverige. Där syns inga tydliga spår av att han skulle ha radikaliserats eller ha sympatier med terrorgruppen IS.

Han har bland annat gillat bilder på amerikanska armén, USA:s president Barack Obama och amerikanska nyhetssidor. Han har också Facebook-vänner som är shiamuslimer, som IS bekämpar, skriver Expressen.

Enligt en av hans vänner i Boliden är det helt uteslutet att mannen hade terroristplaner i Sverige för IS räkning:

– Han hatar IS. Han flydde hit på grund av IS och om Mosul skulle befrias skulle han återvända direkt, säger vännen enligt TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Mer i ämnet