Totalt har Sinn Féin tagit 27 av 90 platser i parlamentet – och som största parti ska man nu utse Nordirlands regeringschef. Från Sinn Féins håll kallas den historiska segern för ett ”seismiskt skifte”.
– Det här innebär att Nordirland tar ett steg mot ett enat Irland, även om det dröjer innan det blir en folkomröstning om det här, säger Anna-Maja Persson, SVT:s utrikesreporter på plats i Belfast.
Kan bli regeringskris
Det kan dock bli mycket svårt att bilda en regering, framhåller Anna-Maja Persson. Detta eftersom unionistpartiet DUP, som vill att Nordirland ska förbli en del av Storbritannien, ska utse en vice försteminister i den nya regeringen.
Enligt fredsavtalet som blev slutet på det långa inbördeskriget ska makten delas mellan nationalister och unionister.
– Hela självstyret bygger på maktdelning, så det måste finnas en vice försteminister från unionistpartiet DUP, och de vägrar utse en sådan, säger Anna-Maja Persson.
DUP:s vägran har koppling till Brexitavtalet, som man menar har inneburit att Nordirland i praktiken skiljts från Storbitannien.
– Det här kan skapa enorma problem och leda till nyval i förlängningen. Kanske till och med mer våld, om det vill sig illa.
Två mandat i parlamentet hade ännu inte fördelats på lördagskvällen.