Flera varningar utfärdade i flera fjällområden. Foto: TT Arkivbild

SMHI förlänger varningarna för fjällen

Uppdaterad
Publicerad

SMHI utökar den utfärdade orangea varningen för norra Lapplandsfjällen till att gälla fram till torsdag morgon klockan 6.

Under gårdagen utfärdade SMHI en orange varning för vind i kombination med snöfall på kalfjället för måndagen och tisdagen.

SMHI avråder starkt från att ge sig ut på fjället då det kommer att vara svårt att ta sig fram. Det bedöms även att eventuella räddningsinsatser i fjällmiljö kan bli både riskabla och ta lång tid.

SMHI har även utfärdat en gul varning för vind i kombination med snöfall över sydligaste Norrbottensfjällen och norra Västerbottensfjällen. Varningen gäller fram till torsdag morgon klockan 6. SMHI avråder ovana besökare från att ge sig ut på fjället. SMHI har även utfärdat en gul varning för mycket hårda vind och storm i norra Lapplandsfjällen.

Naturvårdsverket bedömer även att det finns en måttlig lavinrisk i västra Härjedalsfjällen, södra Jämtlandsfjällen, södra Lapplandsfjällen, västra Vindelfjällen och Abisko samt Riksgränsfjällen.

Fakta

SMHI:s vädervarningar

  • Gul: Väderutveckling som kan medföra konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten samt vissa skador på egendom och miljö. Störningar i en del samhällsfunktioner är förväntade.
  • Orange: Väderutveckling som kan medföra allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten samt allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner är förväntade.
  • Röd: Väderutveckling som kan medföra mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten samt mycket allvarliga skador på egendom och miljö. Omfattande störningar i samhällsfunktioner är förväntade.

Läs mer och se aktuella varningar på SMHI:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.