Smittspridningen av apkoppor fortsätter öka

Publicerad

Antalet fall av apkoppor fortsätter öka. Nu har 85 personer bekräftats smittade i Sverige. 

Globalt dubbleras antalet fall varje vecka – och enligt WHO håller luckan för att stoppa spridningen på att stängas igen.

– De närmsta veckorna kan det explodera rejält eller stanna av, säger Anders Sönnerborg, professor vid Karolinska Insitutet.

Fram till 28 juli har 85 fall av apkoppor bekräftats i Sverige. En ökning med 8 fall jämfört med förra veckan. Fallen har rapporterats i flera regioner, men merparten har anmälts i Region Stockholm.

Ökningen var väntad, och antalet fall kommer fortsätta öka, enligt Anders Sönnerborg, professor i virologi vid Karolinska insitutet. Men med de smittskyddsåtgärder som finns på plats ser han ingen risk för en okontrollerbar utveckling i Sverige.

– Sen tror jag att det finns en del som har väldigt milda symptom. De kan vara lätta att missa och det är väl där som den stora diagnostiska utmaningen är.

Kan explodera globalt

Ur ett globalt perspektiv är läget lite mer instabilt, enligt Anders Sönnerborg.

– Där blir det viktigt de närmaste veckorna att se om det kan explodera rejält eller stanna av.

Totalt har 17 800 fall av apkoppor upptäckts i 70 länder, enligt Världshälsoorganisationen WHO:s senaste statistik (27 juli). Antalet nya fall har fördubblats varannan vecka enligt WHO som spår tror att antalet fall kommer att överstiga 27 000 den 2 augusti.

WHO:s rådgivande forskare har varnat för att det snart kan vara för sent att stoppa spridningen, skriver Reuters.

Majoriteten av fallen, 13 043, har rapporterats i Europa. Över hälften av de Europeiska fallen har rapporterats från Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

– Ur ett globalt perspektiv vet vi inte var det här slutar. Därför är det viktigt att vaccin tas fram och utvärderas så man får kontroll över utbrottet, säger Anders Sönnerborg.

Vaccinering inletts

Vaccinering mot apkoppor har inletts i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är personer som varit i nära kontakt med personer med konstaterad smitta som erbjuds vaccination som förebyggande åtgärd.

Vaccinet hjälper till med att minska smittrisken och motverkar risken för att bli sjuk.

– Även om det är en självläkande infektion är den otrevlig att få. Men det viktiga är att den som utsatts för apkoppor inte har kroppskontakt med nya personer. Om han eller hon avstår från det sprids inte viruset vidare, säger Anders Sönnerholm.

De som drabbats hittills är huvudsakligen män mellan 20 och 65 år. Få personer har blivit allvarligt sjuka av apkoppor. Fem personer har dött i det nuvarande utbrottet, alla i Afrika, enligt Reuters.

Apkoppor

WHO beslutade den 23 juli att utbrottet av apkoppor ska klassas som ett internationellt hot mot människors hälsa. Det innebär att WHO ser ett behov av samordnande insatser på internationell nivå och att WHO ger rekommendationer till länderna. 

Apkoppor klassas som en samhällsfarlig och smittspårningspliktig sjukdom. Har man haft oskyddat sex med en ny partner ska man vara vaksam på symptom och kontakta vården vid behov.

Personer som är aktuella för vaccination kommer kontaktas av vården. Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation bör den som varit i nära kontakt med en person som har apkoppor med symtom erbjudas vaccin.

Vaccinet är mest effektivt om det ges inom fyra dagar från tillfället då man har utsatts för en smittorisk. I vissa fall kan det ges upp till två veckor efter smittotillfället. 

Det vaccin som för närvarande finns att tillgå i Sverige heter Junneos och finns i en begränsad mängd.

Källa: TT och Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.