Efter årsskiftet 2013/2014 kommer mer än hälften av alla tusenlappar och en sjättedel av alla femtiolappar inte längre kunna användas vid betalning.
– Man måste göra sig av med de äldre sedlarna före årsskiftet, säger Leif Jacobsson, projektledare på Riksbanken.
Sedlar för 13,2 miljarder
De två sedlar som blir ogiltiga är femtiolappen från år 1996 och tusenlappen från år 1999. Båda saknar det silvriga foliebandet på ena kanten, något som skiljer dem från de senare sedlarna. Det handlar om 13 miljoner tusenlappar och 4 miljoner femtiolappar som alltså inte längre kommer kunna användas vid köp. Sammanlagt handalr det om sedlar värda 13,2 miljarder kronor.
– För att bli av med sedlarna kan man handla, växla in dem på en bank eller sätta in värdet på ett bankkonto, säger Leif Jacobsson.
Helt ny serie mynt och sedlar
Om två år får Sverige en helt ny sedel- och myntserie. Indragandet av de gamla sedlarna är första steget i den processen.
– Vi gör det här för att minska antalet sedelversioner. Vi har ett stort utbud till 2015 och 2016 och då vill vi ha så få versioner i omlopp som möjligt, säger Leif Jacobsson.
Under hösten kommer Riksbanken satsa på att sprida informationen till allmänheten. Bland annat kommer broschyrer att skickas ut till samtliga hushåll, handelsverksamheter och banker. Man pratar också om att göra en informationsfilm.
”Ökad risk för rån”
Enligt Bengt Nilervall, betalningsansvarig på Svensk Handel, kommer förändringen leda till en ökad konsumtion. Tusenlappen, som man idag inte ser särskilt ofta, kommer plötsligt börja användas i större utsträckning.
Men Bengt Nilervall ser också en baksida.
– Vi är oroliga för hur alla aktörer kommer hantera så mycket pengar. Fler tusenlappar i handen ökar också risken för rån, säger han.
År 2015 ersätts Jenny Lind av Evert Taube på femtiolappen och istället för Gustav Vasa är det Dag Hammarskjölds ansikte som kommer prydda den nya tusenlappen.