• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Se Taha Alexandersson, från Socialstyrelsen, berätta om de positiva siffrorna. Foto: SVT

Socialstyrelsen: ”Minskning på 20 procent kritiskt sjuka sen förra veckan”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på länge är det under 400 personer som ligger inne på intensivvården. Totalt är det 397 kritiskt sjuka patienter runt om på Sveriges IVA-avdelningar som behandlas för covid-19.

– 40 procent av regionerna rapporterar en minskning. Otroligt positiva siffror, sa Taha Alexandersson på dagliga presskonferensen.

117 coronasmittade har konstaterats döda i Sverige det senaste dygnet. Och 625 nya fall av covid-19 har rapporterats. Totalt har nu 29 207 personer insjuknat i covid-19 och 3 646 personer har avlidit i sjukdomen i Sverige.

Under fredagens presskonferensen fortsatte myndigheterna betona allvaret i situationen. Men det fanns också positiva besked.

Coronapandemin

– Vi har just nu 397 kritiskt sjuka som vårdas med anledning av covid-19. Det är första gången sen vecka 14 och en minskning på 20% sen förra veckan, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

”Otroligt positiva siffror”

Taha Alexandersson betonade ändå att de mindre regionerna fortfarande kan drabbas hårt av en plötslig ökning av antalet svårt sjuka. Det även om ökningen skulle vara förhållandevis liten.

– Det är viktigt att behålla perspektivet att alla inte har samma resurser till att börja med. Men det går i rätt riktning, säger hon.

Antalet IVA-patienter var 560 när flest kritiskt sjuka behandlades. Förra veckan var antalet under 500 och idag var siffran 397.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet