Spänt läge i Brexitförhandlingarna – ännu inget avtal i sikte

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om ett handelsavtal går trögt. Nås inte en överenskommelse inom kort riskerar Storbritannien att lämna EU utan avtal vid årsskifte, något som skulle kunna slå hårt mot Sverige och svensk ekonomi, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

– Nu är det skarpt läge men också ganska spänt läge, säger Hallberg och tillägger att tonläget mellan parterna blivit alltmer ”uppskruvat”.

Stora ekonomiska värden står på spel när EU och Storbritannien nu går in i slutfasen i förhandlingarna om ett handelsavtal. Och tiden är knapp. Enligt Storbritanniens premiärminister Boris Johnson så måste ett avtal vara i hamn senast den 15 oktober, annars kommer Storbritannien officiellt att lämna EU den 1 januari nästa år utan avtal, en så kallad hård Brexit.

Förhandlingarna går trögt

Förhandlingarna går dock trögt och för närvarande är inget avtal i sikte.

– Parterna står väldigt långt ifrån varandra, säger Anna Hallberg.

Enligt Hallberg handlar stötestenarna bland annat om fiske, där britterna vill öka sina kvoter i de vatten som omger landet. Men det handlar även om vilka regler som ska gälla för företag verksamma i Storbritannien – ska samma regler gälla för alla företag, eller ska brittiska företag ges vissa fördelar?

Skulle parterna inte komma överens så är det något som riskerar att slå hårt, inte minst mot alla svenska företag som har verksamhet i Storbritannien.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg säger dock att än så länge så finns det utrymme för kompromisser och att viljan hos båda parter att nå ett avtal är så stor att man kan lyckas. Men, osäkerheten är stor och svenska företag som är verksamma i Storbritannien bör förbereda sig på det värsta.

På frågan om hur stor chans hon tror att man lyckas sy ihop ett avtal, svarar hon:

– Jag skulle vilja säga att chansen är 50-50. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.