Spermiebrist hotar i vår

Uppdaterad
Publicerad

Redan i dag saknas spermadonatorer, och bristen väntas bli ännu större när även ensamstående kvinnor ska få rätt att skaffa barn genom insemination via vården. Dagens långa väntetider kommer att bli ännu längre.

En majoritet i  riksdagens Socialutskottet har enats om att ensamstående kvinnor ska kunna erbjudas assisterad befruktning via vården.

Förslaget väntas röstas igenom i  januari 2016, vilket  innebär att lagändringarna ska börja gälla den 1 april 2016. Enligt läkare inom vården kommer detta ställa höga krav på vården eftersom det redan idag saknas spermadonatorer.

Risk för brist på spermier.

Det är redan idag brist på spermadonatorer och köerna inom vården är långa. Nu kan köerna komma att bli ännu längre eftersom ensamstående kvinnor också väntas få rätten att inseminera donerade spermier.

– Vi uppskattar att behovet vida överstiger tillgängligheten. Väntetiderna kommer att öka väsentligt på landets universitetssjukhus där vi erbjuder denna vård, säger Jan I Olofsson, överläkare i reproduktionsmedicin på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Rekrytera donatorer

Enligt en statlig utredningen från förra året uppskattas cirka 2.000 ensamstående kvinnor vilja gå igenom assisterad befruktning i Sverige, en beräkning som baseras på antalet kvinnor som i dag söker sig utomlands

Enligt Jan I Olofsson kan en spermadonator ge spermier så att det räcker till 10-15 behandlingar. Det innebär att många nya donatorer måste rekryteras.

Höjd ersättning

Sveriges kommuner och landsting, SKL, anser nu att ersättningen för donatorer av manliga könsceller bör ses över. Men man har ännu inte beslutat hur ersättningsnivån blir. Frågan ska beslutas av den politiska ledningen.

Jan I Olofsson som är medlem i Nationella vävnadsrådets områdesgrupp för könsceller har varit med att utreda ersättningsnivåerna för SKL tidigare. Enligt VOG behövs en nationell enighet där alla landsting betalar samma ersättning till dem som donerar könsceller. 

Ersättningen enligt VOG's kostnadsanalys är 1,25 % av prisbasbeloppet för spermadonatoner. Det innebär en ersättning med 550 kronor per gång.

Fakta: Assisterad befruktning

  • I Sverige är assisterad befruktning i dag enbart tillåtet för gifta par och sambor.
  • Sedan 2005 är det tillåtet för lesbiska par.
  • Det krävs att antingen spermier eller ägg kommer från det par som ska behandlas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.