Foto: SVT

Äggdonatorn Sara: Jag vill inte gå för mycket minus

Uppdaterad
Publicerad

Sara Hansson har donerat ägg två gånger för att hjälpa andra par som är ofrivilligt barnlösa och som vill bilda familj. Hon välkomnar en eventuell höjning av ersättningen eftersom många donatorer förlorar inkomster under processen.

Sara och hennes man hade redan tre barn och ingen av dem hade någon längtan efter fler barn. För att äggen inte skulle gå till spillo, säger hon med ett leende, så bestämde hon sig för att göra en äggdonation.

– Det kändes som ett slöseri och så är det ju det finaste man kan ge till någon. Jag kan leva mig in i situationen hur det skulle kännas inte kunna få barn, säger hon.

Nollställning av kroppen

Sara tog kontakt med Karolinska sjukhusets reproduktionscentrum i Stockholm. Där fick hon prata med en kurator, göra hälsoundersökningar och ta blodprov innan hon blev godkänd som donator.

För att göra kroppen redo att donera ägg fick hon i två veckor injicera dagliga hormonsprutor.

– Jag satte min kropp i ett klimakteriestadium. En sorts nollställning, som gjorde att många ägg blev klara för ägglossning samtidigt, säger Sara.

Äggen kontrollerades vid flera tillfällen med ultraljud innan de till sist opererade ut.

– Det klart att jag har funderat en hel del på om det var så värst bra att tillföra en massa hormoner i kroppen. Samtidigt var det något jag verkligen ville göra så då övervägde det, säger Sara.

Ersättningen utreds

Sveriges kommuner och landsting ska nu göra en nationell översyn för att harmonisera ersättningsnivåerna i landet. Idag varierar ersättningen mellan 4.000 till 6.000 kronor utom i region Skåne där man får 11.100 kronor.

Att donera ägg ska vara en altruistisk handling enligt europeisk lagstiftning. Ingen får alltså göra ekonomisk vinning på att donera könsceller. Men donatorn har rätt att få ersättning för utebliven inkomst, resor och utlägg.

”Vill inte gå för mycket minus”

Landstingen beslutar själva hur hög nivå ska vara och har räknat på olika sätt. Därför får donatorn olika betalt beroende på var man bor. Sara som bor i Stockholm fick fyra tusen kronor.

– Även om det så klart inte var pengarna som styrde mitt beslut att donera ägg, så kändes det konstigt att det var så stor skillnad. Jag ville ju inte gå för mycket minus på att göra det här. Nu blev det så eftersom jag blev sjukskriven en kort tid under den här perioden, säger Sara.

Hon vill inte avslöja hur många barn som kommit till världen med hennes ägg. Det håller hon för sig själv och sina närmaste, men avslöjar att det åtminstone blivit en lyckad graviditet.

Skrek av glädje

– Jag blev så himla glad att jag skrek högt och rakt ut när jag fick reda på det, säger Sara.

Sara vet att hon i framtiden kan bli kontaktad, eftersom de barn som blivit till med donerade ägg har rätt att veta vem den biologiska föräldern är.

– Jag är helt okej med om det blir så. Det är också helt okej om det inte blir så heller, säger hon och tillägger:

– Det är en varm känsla jag har kring det här. Jag känner att jag har gjort någon annan familj lycklig och det känns bra. Det känns faktiskt som jag har varit med och gjort den här världen lite bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.