Sifo har intervjuat drygt 1.000 personer ungefär en vecka efter terrordådet och av dem säger 47 procent att de har ganska eller mycket högt förtroende för regeringens och myndigheternas förmåga att förhindra terrorattentat, medan 46 procent säger att de har ganska eller mycket lågt förtroende.
Det är klart starkare förtroendesiffror än för ett år sedan efter terrorattentaten i Bryssel, då svarade bara 36 procent att de hade högt förtroende medan 59 svarade att deras förtroende var lågt.
– Jag tror att det handlar om hur myndigheter, polis och Säpo hanterat terrorattentatet i Stockholm. De har också fått tydlig exponering vid presskonferenser och intervjuer och har väl då lyckats vinna förtroende för det sätt man arbetat på. Sen lyckades man ju också fånga personen snabbt. Jag tror att skillnaden mellan succé och icke-succé i den här typen av mätningar är ganska hårfin, hade man inte hittat personen och det hade varit mer rörigt så hade det kunnat gå kraftigt åt andra hållet, säger Toivo Sjören som är opinionschef på Sifo.
”Stor polarisering”
Men även om förtroendesiffrorna är starkare i dag så går bilden tydlig isär bland svenska folket med lika många med högt förtroende som med lågt.
– Det är en stor polarisering i samhället vad gäller hur man bedömer de här frågorna och det ser vi från andra håll också, säger Toivo Sjörén
Det finns också tydliga politiska skiljelinjer. Bland rödgröna väljare är förtroendet starkt, där har 77 procent högt eller ganska högt förtroende.
– Det verkar naturligt att de som röstat på regeringen är lite mer positiva, men det handlar inte enbart om regeringen utan hela myndighetsvärlden så det är inte bara relaterat till det, men att just S-väljare blir mer positiva har nog att göra med vem som sitter vid regeringsmakten, säger Toivo Sjörén.
Sverigedemokrater skeptiska
Bland allianspartiernas väljare är bilden mer delad, 46 procent har högt förtroende och 49 procent har lågt förtroende, medan Sverigedemokraternas väljare är klart mer skeptiska med 85 procent som säger att de har ganska eller mycket lågt förtroende.
– Vi ser ett mönster där Sverigedemokraternas väljare har lägre förtroende för myndigheter, också polisen och deras förmåga, det är något som vi sett tidigare och det verkar inte ha förändrats av hanteringen vid terrordådet, säger Tovio Sjörén.