För många kommuner blir det svårt att fylla luckorna efter dem. Det skulle behövas 6.400 nya undersköterskor i Sverige varje år. Men samtidigt som pensionsavgångarna blir stora de kommande åren har intresset för gymnasieskolans vård- och omsorgsutbildningar fallit till bottennivå. De senaste tre åren har antalet elever som påbörjat en utbildning minskat med 35 procent.
Sven Sundin på Skolverket har sammanställt statistik från 1980 och framåt om hur många elever som börjat på någon vård- och omsorgsutbildning på gymnasiet. De verkliga bottenåren har varit 2004, 2005 och 2011.
Lågt intresse från elever
– Nu är vi tillbaka på samma låga antal som 2004 och 2005, konstaterar han.
2004 började 3.189 elever på vård- och omsorgsutbildning, motsvarande 2,4 procent av alla elever.
2005 var det 3.284 elever. motsvarande 2,5 procent.
Även höstterminen 2011 var siffran 2,5 procent – 3.345 elever.
Strömsund – en typisk svensk kommun
Agenda har besökt Strömsund i Jämtland, en kommun som på många sätt är typisk för Sverige av i dag. Här finns många gamla men de unga är få. Snart kommer kommunen att få ta itu med ett stort problem – det faktum att de som jobbar i äldrevården själva snart går i pension.
Här kommer 435 undersköterskor och vårdbiträden inom äldrevården att gå i pension mellan 2010 och 2025, enligt Arbetsförmedlingens statistik – 46,3 procent.
-Jag tror man får svårt att hitta folk som vill jobba, säger undersköterskan Barbro Alstergren.
-Känner du oro för din egen ålderdom?
-O ja, vem ska ta hand om mig?
Att återväxten är dålig förvånar inte Barbro Alstergren.
-Det är nog det här med arbetstider, helger, delade turer och lönen. Och sådant pratar man inte om, säger hon.
Måste ragga personal
Nu gäller det för Strömsund att ragga personal, och ortens unga måste utbilda sig till rätt yrke om det inte ska gå riktigt illa.
-Vi vill att våra ungdomar ska matcha sina utbildningar mot dom jobb som finns att få, för så har det inte varit, säger Ingela Sonidsson, personalchef i Strömsund.
Cecilia Stener Men de unga drömmer ofta om annat än åldringsvård. Cecilia Stener minns vad hon tänkte om sitt yrkesval.
-Jag hade gått estetisk linje så jag ville bli skådespelare eller jobba med teater, säger hon.
Cecilia är arbetslös sedan länge men hon tvekar ändå att satsa på framtidsyrket undersköterska.
”Vet inte om jag är rätt person”
– Det är inte det jag helst vill göra. Ska man ha en person på ett ställe ska den vilja vara där för att göra ett bra jobb. Som läget är nu måste man väl ta det som finns. Men jag vet inte om jag skulle vara rätt person för jobbet, säger Cecilia Stener.
Jennifer Bergqvist På vårdgymnasiet Hjalmar Strömerskolan finns snart nybakade undersköterskor som är beredda att ta sig an kommunens åldrande framtid. Eller kanske inte?
-Vi var 14 i klassen, nu är vi sju. De andra valde andra linjer eller hoppade av. Några blev med barn, säger Jennifer Bergqvist.
Själv tänker hon plugga vidare till sjuksköterska och sedan ambulanssjuksköterska.
Så då kommer inte Strömsund att kunna utnyttja dig som undersköterska?
-Nej, jag tror inte det. Man vill ju bli något, inte bara vara som vem som helst.
Fakta: Löner i äldreomsorgen
Enligt fackförbundet Kommunal var medellönen för undersköterskor inom äldreomsorg förra året ca 21.600 kronor, men eftersom många inte jobbar heltid var medellönen ca 17.600 kronor.
Det motsvarar en genomsnittlig sysselsättningsgrad på ca 81 procent.
För anställda utan vårdutbildning var motsvarande siffror ca 20.000 kronor respektive 13.200 kronor. Deras sysselsättningsgrad är lägre, ca 65 procent.