Tre frågor om Storbritanniens räntehöjning

Publicerad

Bank of England har meddelat att de höjer räntan med 50 punkter, vilket motsvarar den största höjningen sedan 1995. Enligt Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi, har Storbritanniens räntehöjning inte någon direkt inverkan på världsekonomin. Enligt honom är den snarare ett tecken på att räntor överallt i världen är på väg uppåt.

Hög inflation och en överhettad arbetsmarknad är några av orsakerna till att Storbritannien nu höjer sin styrränta till 1,75 procent, enligt Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi. Något som han menar återfinns i flera länder just nu.

– Alla centralbanker är inne i en process där de höjer sina styrräntor, vilket på sikt kommer dämpa inflationen men riskerar att få en nedgång i ekonomin, säger han.

Svenska kronan kan bli svagare

Även om ett enskilt besked om en brittisk räntehöjning inte får tydliga konsekvenser i Sverige tror Calmfors att vi på sikt påverkas av ekonomiska nedgångar utomlands.

– När andra länder höjer sina räntor innebär det normalt att den svenska kronan blir svagare och våra importpriser ökar mer. Det kan öka trycket på den riksbanken att höja räntan mer även i Sverige.

Hör Lars Calmfors berätta mer om den brittiska räntehöjningen och dess konsekvenser i klippet ovan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.