Svenskar åtalade för terrorbrott i USA

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska medborgare har åtalats för terrorbrott i USA. Enligt FBI misstänks männen ha tränats för att bli självmordsbombare av en somalisk terrorgrupp, skriver Expressen.   

Svenska UD bekräftar för SVT att två svenska medborgare i 30-årsåldern sitter frihetsberövade i New York och att de är åtalade för terroristrelaterad brottslighet.              

Enligt UD greps svenskarna tillsammans med en brittisk medborgare i Djibouti i somras och utlämnades till USA i november. Enligt FBI ska männen ha anknytning till organisationen al-Shabab som terrorstämplats av USA.

”De åtalade är inte aspirerande terrorister, de är terrorister. De gjorde mer än att få terroristutbildning: de använde den i terroristoperationer med al-Shabaab”, skriver George Venizelos vid FBI i New York i uttalandet.

UD:s talesperson Sara Brandt-Hansen säger att personal från Sveriges konsulat har besökt de två svenskarna, som är 27 och 29 år gamla, och att de ”mår efter omständigheterna väl”. De två utlämnades från Djibouti till USA i november, ett beslut som Sverige inte haft möjlighet att påverka eller ingripa i, enligt UD.

–Det är en rättslig fråga mellan dem.

– Vi kommer att gå och besöka dem regelbundet under den tid de sitter åtalade, säger Charlotta Ozaki Macias, kommunikationschef på utrikesdepartementet.

Riskerar livstid

Om de två döms på samtliga åtalspunkter riskerar de ett fängelsestraff på mellan 30 år och livstid, enligt FBI. Åtalspunkterna rör materiellt stöd till al-Shabaab och vapenbrott.

”De var hängivna anhängare av al-Shabaab, en våldsam terroristorganisation, som använde kraftiga vapen och deltog i stridsoperationer och al-Shabaabs självmordsbombningsprogram”, hävdar åklagaren Loretta Lynch i pressmeddelandet.

Advokaten för den terroranklagade 29-åringen säger till TT att han inte anser att USA har rätt att ställa de tre männen inför rätta i USA.

-De anklagas inte för något direkt brott mot USA. De anföll inte amerikanska medborgare eller institutioner, säger advokaten Ephraim Savitt över telefon till TT.

Förhörda i månader

Enligt Savitt åtalas männen i USA på grund av uppfattningen från amerikanska myndigheters sida att al-Shabaab, som terrorstämplats av USA, propagerar för sina aktiviteter via internet och därför ”påverkar amerikansk utrikeshandel”.

-I så fall faller så gott som allt inom amerikansk utomterritoriell rätt. Jag tror inte att det stämmer överens med våra lagliga standarder, anser advokaten.

De tre männen greps i Djibouti i somras och advokaten hävdar att de vid den tidpunkten flydde från al-Shabaab, eftersom de ville lämna organisationen. Under flera månader ska de ha förhörts av lokala och amerikanska myndigheter, innan de utlämnades till USA.

Ärendet känt av Säpo

Sara Kvarnström, pressekreterare på Säpo, bekräftar att ärendet med de två svenskarna är känt inom organisationen. Men när svenskar misstänks ha begått brott utomlands blir det en konsulär fråga för utrikesdepartementet, påpekar hon.

Kvarnström vill heller inte, på grund av sekretess, säga om Säpo samarbetat med kollegor i enskilda länder i ärendet.

-Men generellt när terrorbrott begås eller misstänks begås av svenskar utomlands så samarbetar vi naturligtvis med lokala brottsbekämpande myndigheter enligt deras begäran. Man kan också tillägga att naturligtvis hämtar vi in sådan information som är av svenskt intresse.

Fakta: al-Shabaab

* al-Shabaab (som ungefär betyder ”Ungdomen”) är en extremislamistisk rörelse som tidigare kontrollerat stora delar av Somalia. Den är klassad som terrororganisation av flera västerländska länder.

* al-Shabaab har attackerat fredsbevarande trupper från Afrikanska unionen samt tillskrivits mord på fredsaktivister, hjälparbetare och journalister.

* Gruppen misstänks ligga bakom flera självmordsattacker de senaste månaderna i Somalia. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.