Ett 20-tal skattedömda fria

Uppdaterad
Publicerad

Fängslade skattebrottslingar släpps nu en efter en. Åklagarmyndigheten har fått tusentals ärenden att gå igenom efter Högsta domstolens dom för en månad sedan. Ett 20-tal har redan lämnat fängelset.

Det är bråttom. Bland tusentals domar och dokument finns fängelsedömdas nyckel till frihet. På Åklagarmyndigheten måste man nu hitta alla de som ska släppas ut.

I ett rum på Åklagarmyndigheten finns en liten del av alla de omkring 1.900 skattebrott som skulle kunna vara felaktigt bedömda i domstol.

– Det är ett högprioriterat arbete just nu, säger överåklagare Björn Ericson.

Skälet är en vägledande dom i Högsta domstolen. För nästan en månad sedan släpptes den första skattebrottslingen ut.

– Min klient ringde tio minuter efter han kommit ut ur murarna och grät av glädje över att äntligen vara fri, säger advokat Rune Brännström.

Dubbel bestraffning

Efter drygt ett halvår i fängelse släpptes Rune Brännströms klient ut. Han var en av de första 20 som man bedömde hade straffats dubbelt.

Så här kan dubbelbestraffningen se ut: En person fuskar med sin deklaration och lämnar fel uppgifter medvetet. Han blir påkommen av myndigheterna. De senaste åren har personen kunnat dömas till att först betala skattetillägg och sen dessutom hamna i fängelse

Men det här har visat sig vara fel. Sedan 2009 skulle Sverige ha följt Europadomstolen som säger nej till dubbelbestraffning och därför måste flera av de dömda nu släppas ut. 

Det kan också bli tal om skadestånd som måste betalas av skattebetalarna. Men det är många som fortfarande svävar i ovisshet, till en början har åklagarna omkring 150 prioriterade fall att ta ställning till.

Rättelse: I inslaget sägs att Högsta domstolen följt EU-domstolens beslut. Det ska vara Europadomstolens avgörande i ett mål från 2009 och en dom i EU-domstolen från 2013.

http://www.hogstadomstolen.se/Domstolar/hogstadomstolen/Avgoranden/2013/2013-07-16%20O%201526-13%20Beslut.pdf

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.