Susanna Pettersson, överintendent vid Nationalmuseum, berättar att man på museet förbereder sig på att behöva stänga. Arkivbild. Foto: TT

Sveriges museer förbereder sig på det värsta

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset får museer världen över att bomma igen för besökare. Men i Sverige är museerna fortfarande öppna – än så länge.

– Måste vi stänga, då måste vi stänga. Vi förbereder oss på den möjligheten, säger Susanna Pettersson, överintendent vid Nationalmuseum.

Nästa vecka öppnar Nationalmuseum i Stockholm sin nya utställning ”Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar”. Utställningen är tänkt att öppna som bestämt, men alla förhandsvisningar och själva vernissagen har ställts in.

– Vi följer rekommendationerna. Alla programpunkter, evenemang och visningar är inställda fram till och med den 14 april. Likaså har vi stängt barnutställningen ”Villa Curiosa” och alla studiesalar, säger Susanna Pettersson.

Coronaviruset och kulturen

Nationalmuseum har annars öppet som vanligt – men det kan ändras snabbt. Just nu begränsas insläppet så att det aldrig är fler än 500 personer i byggnaden samtidigt, detta efter regeringens beslut i förra veckan om begränsade sammankomster.

– Så länge vi har öppet ska vi göra allt vi kan för att prioritera besökarnas och personalens säkerhet, säger Susanna Pettersson.

”Coronagrupp”

Varje morgon samlas museets ”coronagrupp”, detta för att kunna ta snabba beslut, diskutera nya åtgärder och behandla frågor från personalen. Susanna Pettersson har även tät kontakt med chefer vid andra statliga museer, samt med kollegor utomlands. I Danmark, Tyskland och i flera andra länder stänger man sina museer – det kan bli verklighet även i Sverige.

– Måste vi stänga, då måste vi stänga. Vi förbereder oss på den möjligheten, säger hon.

Prioriterar folkhälsan

Även Malmö konsthall, som är en del av Malmös kulturförvaltning, har i dagsläget öppet som vanligt. Museets evenemang är i mindre skala och drabbas inte av förbudet mot större sammankomster, men externa arrangörer, som nyttjar lokalerna, har i vissa fal valt att ställa in sina evenemang.

– Vi fattar inga egna beslut vad gäller den här saken, utan rättar oss efter Malmö stad. Just nu har vi öppet, men vi är inställda på att saker kan förändras, och det snabbt. Vi är medvetna om att vi kan behöva stänga ner evenemang eller hela verksamheten, säger Heidi Hakala, kommunikatör vid konsthallen.

– Vi står inför samma utmaningar som många andra, det gäller även bibliotek och andra offentliga institutioner, men det viktigaste är att prioritera folkhälsan, fortsätter hon.

”Det har blivit luftigt i lokalerna”

I början av april öppnar Bildmuseet i Umeås utställning med den amerikanska konstnären Faith Ringgold. Bakom utställningen, som blir konstnärens första retrospektiv i Europa, ligger flera år av arbete.

– Utställningen kommer att öppnas, vad som än händer. Verken är redan på väg hit, de ska upp på väggarna. Men vi måste ställa in vernissagen, vilket är väldig tråkigt, säger Helena Vejbrink, kommunikatör vid Bildmuseet.

Bildmuseet, som är en del av Umeå universitet, har precis som Nationalmuseum ställt in alla programpunkter och evenemang. Utställningarna är dock öppna som vanligt, men enligt Helena Vejbrink har besöksantalet minskat.

– Det har blivit luftigare i våra lokaler. Vi har krismöte varje dag, följer rekommendationerna och gör vad vi kan för att begränsa smittan. Men det kan snabbt ändras. Vi måste förbereda oss på en stängning, säger hon.

– Tvingas vi stänga få vi börja jobba annorlunda. Vi får ha enskilda visningar. Vi får jobba digitalt och berätta om vår konst i sociala medier, fortsätter hon.

Förbud mot större sammankomster

Regeringen beslutade i förra veckan att följa Folkhälsomyndighetens uppmaning om begränsade sammankomster. Det påverkar alla evenemang med fler än 500 personer.

Förbudet gäller tills vidare och gäller över hela Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet