Barnrättsorganisationerna World Childhood Foundation (Childhood) och Barnrättsbyrån har kartlagt anmälningar om och förekomsten av sexuella kränkningar och våld på statens ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS), som tar emot barn och unga upp till 21 år som bedöms ha en omfattande psykosocial problematik eller som är dömda för grova brott.
– Det är ett litet antal ungdomar som placeras varje år, runt 1 000, det motsvarar ungefär en genomsnittlig skola. Där har man i genomsnitt fem inrapporteringar om sexuella kränkningar eller övergrepp per månad, med en fällande dom mot någon ur personalen per år. En genomsnittlig skola hade inte fått fortsätta verka på det sättet, år efter år, säger Joel Borgström på Childhood.
Childhood och Barnrättsbyrån bygger sin rapport på en studie av Maria Andersson Vogel, fil. dr. i socialt arbete och forskare i kriminologi, som har nagelfarit myndighetshandlingar och domar från tidsperioden januari 2019–maj 2022.
Del 1 av 2.
Medverkande: Maria Andersson Vogel, fil. dr. i socialt arbete och forskare i kriminologi, Paula Guillet de Monthoux, generalsekreterare Childhood, Elin Wernquist, generalsekreterare Barnrättsbyrån, Anders Nyman, legitimerad psykolog/psykoterapeut, fd. utredningssekreterare i Vanvårdsutredningen, Åsa Landberg, legitimerad psykolog/psykoterapeut, doktorand Marie Cederschiöld högskola, Joel Borgström, programansvarig World Childhood Foundation, Lisa Swanson Carlström, Ansvarig Jurist Barnrättsbyrån, och Silvia Ingolfsdottir Åkermark, advokat och delägare på Brottsbyrån, f.d. specialiståklagare
Moderator: Britta Holmberg, programchef Childhood
Arrangör: Childhood. Från 22/3
Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå