Riksdagshuset på Helgeandsholmen i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Hot mot det öppna samhället

Uppdaterad
Publicerad

Det öppna samhället är under stora påfrestningar, hoten kommer utifrån men även Sverige förändras, konstaterar Sten Widmalm, professor i stasvetenskap vid Uppsala universitet, när han presenterar sin studie på SOM-seminariet.

En fråga hans forskningsprojektet ”Det öppna samhället” intresserar sig för är demokratiska normer, hur de formas och påverkas.

– Det tycks ha rotat sig någonstans i svensk offentlig debatt, i förvaltning och på andra ställen också, att demokrati det verkar under lång tid ha varit någonting som man uppfattar som att, ja det är att få individer, medborgare och så vidare att tycka lika. Men demokrati har vi ju för att det finns starka intressemotsättningar som ska få fortsätta att finnas där. Och demokrati är till för att kunna hantera dem på något sätt, säger Sten Widmalm.  

De första resultaten och analyserna från den nationella SOM-undersökningen 2021 presenterades den 30 mars. SOM är en förkortning för samhälle, opinion och medier.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Den nationella SOM-undersökningen 2021

  • Datainsamlingsperiod: 13 september – 30 december
  • Urval: 24 500 personer fördelat på sju editioner
  • Ålder: 16 – 85 år
  • Nettosvarsfrekvens: 48 procent

Källa: SOM-institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.