Lula da Silva vinkar till anhängare i högkvarteret till metallarbetarnas fackförbund i São Bernardo do Campo, utanför São Paolo. Foto: TT

Tidsfristen har gått ut för Lula da Silva – förhandlar med polisen om arresteringsordern

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens expresident Luiz Inácio Lula da Silva missade deadline. Under fredagen skulle han ha överlämnat sig själv för att börja avtjäna sitt tolvåriga fängelsestraff, men när tidsfristen nåddes befann sig Lula i metallfackets högkvarter utanför São Paolo. Samtidigt förhandlar hans advokater med polisen om överlämnadet.

Senast klockan 17 på fredagen, lokal tid, var det tänkt att Brasiliens förre president Lula da Silva skulle ha överlämnat sig själv till polis. Detta enligt den order som domaren Sergio Moro utfärdat – mannen som leder utredningen om den jättelika korruptionshärvan i landet, i vilken Lula da Silva är indragen.

Ex-presidentens advokater har uppmanat Brasiliens högsta domstol att stoppa arresteringsordern, enligt ett dokument som har lämnats in till domstolen.

Lula kom inte med några kommentarer när hans deadline passerade klockan 17.

Lula hos fackförbundet

Advokaterna hävdar att alla överklagandeprocesser inte har hunnit utnyttjas. Enligt en källa pågår nu förhandlingar med polisen om överlämnandet i den sydbrasilianska staden Curitiba.

Samtidigt som tidsfristen gick ut befann sig Lula da Silva utanför São Paolo, i det högkvarter tillhör metallarbetarnas fackförbund. Medlemmarna stöttar den korruptionsdömde tidigare presidenten. Flera hundra da Silva-anhängare samlades under fredagen utanför fackförbundets lokal.

– Jag tror att om den federala polisen kommer hit för att arrestera Lula, så kommer de inte ges utrymme (att ta sig in, reds anm.), säger anhängaren Joao Xavier till nyhetsbyrån Reuters.

Lula da Silva har kallat arresteringsordern för ”absurd”. En av hans advokater, Valeska Teixeira Zanin Martins, säger till BBC att man är redo att gå långt för att hålla honom borta från fängelset. Beslutet från domare Moro är godtyckligt, olyckligt och något som går emot konsitutionen i Brasilien, enligt advokaten.

– Det går emot hans grundläggande mänskliga rättigheter, det går emot hans egen värdighet, och vi kommer att kämpa hela vägen, säger hon.

Enligt uppgifter i vissa brasilianska medier kan Lula dock överväga att överlämna sig efter en mässa som genomförs till minne av hans fru på lördagen. Alternativt försöker han hålla ut till efter helgen, enligt medieuppgifter.

Politiker i Lulas parti Arbetarpartiet (PT) uppger att han kommer att finnas kvar i São Bernardo do Campo över natten och att hans advokater förhandlar med polisen om tidpunkten för häktningen.

– Det pågår en diskussion mellan polisen och expresidentens advokater och partiet följer denna. Tanken är att undvika att domaren beordrar ett gripande i förebyggande syfte, vilket skulle göra situationen allvarligare, säger kongressledamoten Carlos Zarattini.

Cellen klar

Expresidenten har dömts till tolv års fängelse för att ha låtit sig mutas av ett byggföretag. Han överklagade domen och begärde att slippa fängelse medan överklagandeprocessen fortgår, men hans begäran avslogs.

I torsdags fick Lula 24 timmar på sig att överlämna sig frivilligt till polisen för att börja avtjäna sitt tolvåriga fängelsestraff för korruption.

Expresidentens cell, ett eget rum med egen toalett, är iordningställd, och enligt Moro kommer Lula inte att handfängslas om han överlämnar sig.

72-årige Luiz Inácio Lula är enligt opinionsundersökningar favorit inför presidentvalet i oktober med ett stöd på 35 procent. Men nu riskerar han att missa resten av valrörelsen.

Domen mot Lula

Brasiliens tidigare president Luiz Inácio Lula da Silva – som tillhör socialdemokratiska Arbetarpartiet (PT) och styrde landet i två omgångar 2001–2011 – dömdes i juli i fjol för att ha tagit emot en muta i form av en lyxrenoverad strandbostad från ett byggföretag som suktat efter lukrativa statliga kontrakt.

Straffet sattes då till nio och ett halvt års fängelse.

Lula överklagade domen till andra instans, som i januari skärpte hans fängelsestraff till tolv år och en månad.

Domen har överklagats på nytt. Samtidigt begärde Lula så kallad habeas corpus, vilket skulle innebära att han slipper fängelse medan överklagandeprocessen fortgår, men hans begäran har avslagits av landets högsta domstol vilket öppnat för att han kan fängslas.

Expresidenten står även inför ytterligare sex korruptionsrelaterade åtal.

Lula nekar till alla anklagelser och beskriver åtalen mot honom som del i en politisk process för att hindra hans presidentkandidatur.

Källa: AFP, El País

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.