Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/TT

Polisens tips: Så identifierar du bedragare som utger sig för att vara poliser

Publicerad

Hur vet du om polisen du får besök av eller möter på gatan faktiskt är polis?

Bedragare i uniform förekommer. Här ger polisen Filip Pelas sina tips på hur du kan identifiera falska poliser.

– Det är tyvärr lätt för kriminella att få tag på utrustning som är väldigt lik den vi själva använder, säger han.

Bedragare som utger sig för att vara poliser är inget nytt fenomen. Oftast är det äldre som drabbas och som får besök av dessa falska poliser.

Så sent som i maj åtalades 13 personer efter att ha lurat äldre i Malmö. Via telefonsamtal och hembesök lurade de till sig bankkortsuppgifter, kontanter och värdesaker.

Det förekommer också att klipp sprids i sociala medier med personer i uniform, som ser ut att vara poliser, som utför sitt arbete på ett anmärkningsvärt dåligt sätt.

Tippar en låda äpplen över gärningsperson

Den senaste tiden har särskilt ett klipp fått stor spridning. Där får man se vad som ser ut som två poliser som agerar aggressivt mot en gripen gärningsperson.

Personen är nedbrottad och vid en första anblick kan det se ut som att flertal slag delas ut innan en stor låda med äpplen tippas över gärningspersonen.

Bilder från det virala klippet som sprids på två poliser. Foto: Brottsplats Sthlm, Twitter

Filip Pelas har sett klippet och ser flera tecken på varför det här inte är riktiga poliser.

”Det här någon sketch eller liknande”

– Det första jag såg var att batongen var väldigt kort, den ska man kunna fälla ut så att den blir längre. De som låtsades vara poliser slog flera gånger i marken och bredvid den här gärningsmannen. Man ser också att den andra låtsaspolisen häller äpplen på personen och då förstod jag att det här är någon sketch eller liknande, säger Pelas och fortsätter:

– Jag ser också att det saknas viss utrustning. En fullt uniformerad polis har alltid en radio, det ska också finnas ett tjänstevapen, en batong, en OC-spray. Man kan alltid titta efter om polisen har den utrustning som vederbörande ska ha.

Hör Filip Pelas tips om hur du identifierar falska poliser via klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.