Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se tre 1500-talstrender vi har sett på catwalken. Foto: Karin Fallenius/SVT

Tre modetrender från 1500-talet – så funkar de i dag

Uppdaterad
Publicerad

På Sveriges nationaldag, den 6 juni 2023, är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung vid riksmötet i Strängnäs. Något som brukar ses som starten för nationalstaten Sverige. Men vad har vi egentligen gemensamt med 1500-talets Sverige i dag?  

Som biologisk varelse har människan inte förändrats sedan 1523. Men Malin Grundberg, museichef och historiker på Livrustkammaren, menar ändå att vi har väldigt lite gemensamt eftersom vi inte delar samma bild av världen.

– Då trodde man att hela samhällsordningen var styrd av gud. Man hade därför ingen önskan att avancera, utan skulle vara på sin plats och göra det bra. I dag ska man hela tiden bli bättre, byta position, säger hon.

Allmänmänskliga saker lever kvar

Hon får medhåll av Bo Eriksson, docent i historia. Om vi mötte en 1500-tals människa i dag skulle vi ha svårt att dela världsbild, menar han.

– Men det allmänmänskliga finns kvar; att barn leker i snön eller att vi tycker om att klä oss i moderiktiga kläder, säger han.

Modeskapare tittar bakåt

Men om man blickar mot garderoben tycks tiden stå mer still.

– Jag är helt övertygad om att designers i dag tittar på historiska bilder för att hitta inspiration, säger Saga Loxdal, frilansande modeskribent, och pekar bland annat på Dolce Gabbana och Valentino.

Tre trender från 1500-talet som påminner om dagens mode – textilhistorikern och modeskribenten listar modet som går igen i videon ovan.

Gustav Vasa och nationaldagen

Sveriges nationaldag infördes under romantiken på 1800-talet då strömningarna också var nationalromantiska.

Dagen firas till åminnelse av att Gustav Vasa valdes till kung 1523, och av 1809 års regeringsform.

Den blev officiellt Sveriges nationaldag 1983, innan dess kallades den för svenska flaggans dag.

År 2005 blev 6 juni en officiell helgdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.