Leif Pagrotsky var kultur-, utbildnings- och näringsminister i början på 2000-talet. Under sin tid som näringsminister tog han i strid med sin regering ställning emot ett svenskt euro-medlemskap inför folkomröstningen 2003.
Inför detta historiska vägval har han ännu inte tagit ställning. Däremot är han kritisk i två viktiga avseenden. Det ena handlar om att debatten har uteblivit, där motargumenten enligt honom ventilerats i alldeles för liten utsträckning. Det andra handlar om att processen mot ett Nato-beslut går för snabbt.
– Jag saknar en bättre förståelse för vad ett Nato-medlemskap betyder i form av garanti och trygghet. En annan sak som jag inte riktigt förstår är argumentet att vi måste göra som Finland. Vari det argumentet består är en sak som jag inte har sett belyst ordentligt i diskussionen så här långt, säger Leif Pagrotsky.
”Beslut under stress”
Samtidigt ifrågasätter han varför beslutet måste fattas så snabbt. Han nämner Rysslands motgångar i Ukraina som ett argument för att det kanske inte alls är så bråttom som vi befarade vid början av invasionen av Ukraina. Vi har helt enkelt tid att vänta, menar han.
– Vi har haft en säkerhetsordning i 30 år, innan dess en annan i omkring 50 år. Nu har den fallit och nu ska vi göra något nytt. Då skräms jag av att fatta beslut under stress. Som politiker måste man ta ett mycket mer långsiktig och stabilt perspektiv på de här frågorna istället för att agera plötsligt under press. Och jag upplever inte att det som nu sker i Ukraina har blivit så akut att det kräver beslut inom några veckor, säger Leif Pagrotsky.