Två miljoner svenskar utsatta för brott på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Närmare två miljoner svenskar har någon gång blivit utsatta för it-relaterad brottslighet, visar en ny undersökning. Trots det har närmare hälften av befolkningen vad polisen kallar ett högriskbeteende på internet.

Enligt en ny Novus-undersökning som MSB beställt är nästan var tredje svensk orolig för att utsättas för it-relaterad brottslighet – och rädslan verkar inte obefogad. I samma undersökning visar det sig nämligen att närmare två miljoner svenskar någon gång utsatts för brott på nätet. Det kan röra sig om förtal, hot eller trakasserier – men också om bedrägeriförsök.

Polisen: Svenskarna har högriskbeteende på nätet

Nu varnar polisen för att allt för många svenskar trots detta har ett högriskbeteende på nätet. I en trygghetsundersökning som SCB genomfört framgår att nästan hälften av befolkningen använder lösenord med tydlig personlig koppling – till exempel namnet på ett barn eller husdjur. Ungefär en femtedel använder dessutom dessa lösenord på fler än ett ställe.

Många använder också teckenserier som abc123 för att skydda sina konton – ett format som ökar risken för att informationen hamnar i fel händer. Att dessutom använda samma lösenord till flera konton eller till appar som sparar kortuppgifter ökar risken för att bedragare kommer åt känslig information.

Dataintrång bortom din kontroll är största risken

Enligt Lotta Mauritzsonpå polisens nationella bedrägericenter är det viktigaste att hålla isär och variera sina lösenord. Den största risken som användare löper är att deras användaruppgifter (som användarnamn och lösenord) läcker från en databas bortom användarens kontroll. De senaste åren har det förekommit flera stora läckor där tusentals användares uppgifter blivit stulna och sedan sålda till bedragare.

– Har du då samma lösenord till ditt e-postkonto, kan de ju komma åt och nollställa alla konton som du nånsin använder. Inklusive konton där bankuppgifter och allt möjligt är sparade, säger Lotta Mauritzson.

Polisens generella råd för internetanvändande är att skapa säkra lösenord, och att använda olika lösenord för olika tjänster. När det gäller kortuppgifter handlar det om att inte spara dem i appar och digitala tjänster – du kan också stänga ditt kort för internetköp och bara öppna det när du e-handlar.

Hur är undersökningen gjord?

Undersökningarna av Novus och SCB är gjorda på beställning av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, i samverkan med polisen.

Novus har tillfrågat ett slumpmässigt och representativt urval om 1011 svenskar mellan 18 och 79 år om deras erfarenheter och attityder på internet. Så har man kommit fram till siffran på de närmare två miljoner svenskar som utsatts för brott på nätet – den siffran är alltså inte baserad på polisanmälningar. SCB:s undersökning är gjord under 2018 och är baserad på över 18.000 enkätsvar som bland annat rör informationssäkerhet.

Oktober har utsetts till EU:s informationsäkerhetsmånad (European Cyber Security Month) av EU:s byrå för nät- och informationssäkerhet, och syftar till att öka medvetenheten om frågorna hos allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.