För SVT förklarar nu sociala medier-jätten hur företaget jobbar mot bedrägerier på plattformen. Foto: TT/Twitter

Twitter till SVT: Så gick Elon Musk-bluffen till

Publicerad

Twitter förklarar nu för SVT Nyheter hur man ser på bitcoin-bluffen som inträffade på sociala medier under måndagen. Det anrika filmbolaget Pathe, som är en av Twitter verifierad användare, ska ha hackats och utnyttjats för att blåsa folk på pengar.

”Bedragare ändrar konstant sina metoder och det är vårt jobb att hantera situationen”, meddelar en talesperson för företaget till SVT.

Det var under måndagen som en tweet, till synes från tech-entreprenören Elon Musk, plötsligt började figurera i svenska Twitter-flöden. Tweeten som såg ut att komma från ett verifierat konto lovade att ge bort 10 000 bitcoin i vad som kallades ”världens största krypto-giveaway”. Men det hela var i själva verket en avancerad bluff.

Sociala medier-jätten Twitter medger att de många bedrägerierna är ett problem för plattformen, men menar samtidigt att de flesta upptäcks innan de ens hinner ut.

I Musk-fallet hade ett verifierat konto tillhörande filmbolaget Pathe, grundat 1896, kapats, och fått det nya namnet ”Elon Musk”.

I ett mejl till SVT Nyheter utvecklar en talesperson företagets syn på det hela.

Stoppar fler bedrägerier

”Bedragare ändrar konstant sina metoder och det är vårt jobb att hantera situationen och att hela tiden vara ett steg före. I de flesta fall hinner vårt eget team upptäcka den här typen av bedrägerier innan de ens rapporteras av någon användare”, skriver talespersonen.

Samtidigt uppmanar företaget också sina användare att se över sina egna säkerhetsinställningar för att undvika att konton blir hackade och utnyttjade i attacker likt denna.

”Vi försöker frekvent att påminna våra användare att se över sina säkerhetsinställningar för att stärka upp skyddet och har publicerat en detaljerad lista över hur man gå tillväga för att göra detta”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.