• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Jag beslutade mig för att göra världens största krypto-giveaway”, skriver kontot. Foto: TT/Twitter

Så används Tesla-grundarens namn – för att blåsa svenskar på pengar i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

En tweet till synes från den världsberömde tech-entreprenören Elon Musk började flyga genom flödena under måndagen. Tweeten, som kommer från ett verifierat konto, lovade att strössla enorma mängder bitcoin i vad som kallades ”världens största krypto-giveaway”. Men, det verifierade kontot till trots, så står det klart att det rör sig om en rejäl bluff.

”Jag kommer att ge bort 10 000 bitcoins” börjar en tweet från kontot ”Elon Musk”.

”Elon Musk” fortsätter att tacka för det stöd han fått efter att ha lämnat posten som Teslas VD, och meddelar att alla som ger bitcoin kommer att få det dubbla tillbaka.

Vad som vid första anblick kan se ut som en krypto-variant på ett Nigeriabrev, är relativt väl utfört. Här går vi igenom bluffmakarnas strategi – steg för steg.

  • Kontot är verifierat, så att det verkar som att tweeten kommer från en av Twitter bekräftad legitim källa.  
  • Tweeten är sponsrad, så att den dyker upp i mångas flöden, även om de inte själva följer kontot. Att det är sponsrat betyder dessutom att Twitter har godkänt annonseringen.  
  • En lång rad andra verifierade konton vittnar i svar under originaltweeten dessutom om att de fått den bitcoin-dubblering som utlovats.  
  • Länken ger sken av att gå till det av Elon Musk ägda företaget Spacex, men går egentligen till en domän registrerad i Panama.
Foto: Twitter

Bedragarnas timlön: 17 400 kronor

Bluffen är över på en timme. Allt fler användare börjar syna kontot, och ifrågasätta hur det kommer sig att Twitter tillåter det hela.

Efter ungefär en timme försvinner inlägget, men på den tiden har bedragarna lyckats lura till sig nästan 20 000 kronor.

Verifierade konton – bra för bedragare

I november 2017 meddelade Twitter att de på obestämd tid tar bort möjligheten för privatpersoner att ansöka om ett verifierat konto.

Anledningen var att funktionen kunde ses som att Twitter själv stödde kontona och gjorde dem extra prominenta, och att funktionen missbrukades av bedragare som utnyttjade den trovärdighet som ett verifierat konto innebär. Mer än ett år senare är funktionen fortfarande otillgänglig för privatpersoner.

SVT Nyheter söker Twitter för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.