Hur får då en flykting från Ukraina uppehålls- och arbetstillstånd? Ja, det krävs ingen individuell prövning men personen behöver göra följande hos Migrationsverket:
- Identifiera sig (ID-kort)
- Registrera sig
- Bli fotograferad
- Lämna fingeravtryck.
Just nu tar detta omkring en vecka – alltså väldigt mycket fortare än vid flyktingströmmen 2015, då processen kunde ta 17 månader. Förklaringen är EU:s massflyktsdirektiv. Utan det hade det varit annorlunda.
– Vi fattar beslut väldigt snabbt nu, säger Mikael Ribbenvik. Hör honom berätta mer i klippet ovan.
Direktivet omfattar också den som haft uppehållstillstånd som flykting eller klassats som ”alternativt skyddbehövande i Ukraina” liksom familjemedlemmar till dessa.
Kan vara i arbete efter ett par veckor
Men i praktiken behövs också ett så kallat samordningsnummer för att kunna bli anställd eller få hjälp av arbetsförmedlingen. Det har samma funktion som ett personnummer och kan får man på Skatteverkets servicekontor och tar ungefär en vecka om alla dokument är i ordning.
Samordningsnumret behövs i kontakten med arbetsgivare, myndigheter och banker. Utan blir det svårt att få lönen utbetald. Det här kan man ansöka om parallellt med processen att få uppehålls- och arbetstillstånd.
Att få uppehålls- och arbetstillstånd och samordningsnummer tar alltså ett par veckor. Så inom ett par veckor bör en flykting från Ukraina kunna börja arbeta om en arbetsgivare har jobb att erbjuda.
Arbetsförmedlingen: Rekordmånga jobb
Huvudbudskapet från Arbetsförmedlingen är att det just nu är en väldigt bra arbetsmarknad i Sverige. Det finns rekordmånga jobb i platsbanken och myndigheten bedömer, utan att ha hunnit kartlägga flyktingarnas kompetenser, att de som kommer har god utbildning.
De flesta har gymnasieutbildning och relativt goda kunskaper i engelska, enligt Arbetsförmedlingen, som också ser ett stort intresse hos arbetsgivare som vill anställa.
– Det finns goda förutsättningar för att ukrainska flyktingar ska komma in i arbete och vi ser ju gärna att man kommer ut i arbete givetvis, säger civilminister Ida Karkiainen till SVT Nyheter Västernorrland.
Hotell, restaurang och handel är branscher som behöver anställa. Samtidigt rapporterar skolorna att det kommer att behövas många lärare som kan ukrainska och engelska.