Det bor drygt 7.200 invånare i Vivalla, en stadsdel i norra Örebro. Härifrån har ett tjugotal unga män och kvinnor rest till Syrien och Irak för att ansluta till extremistgrupper. Hittills har ett tiotal personer återvänt. Flera försöker återetablera sig i samhället, berättar Fredrik Malm.
– Några är i utbildning eller kör beredskapsjobb. Någon har fast jobb. Någon har familj. Det är olika vad man sysslar med i dag.
En av återvändarna har dömts för misshandel, en annan utreds misstänkt för bedrägeri.
LÄS MER: Borgmästarens råd till Sverige för att stoppa radikaliseringen
Fler försöker återvända
Fyra av de som rest ner till konflikten uppges vara döda. Detta baseras på att anhöriga fått samtal om att deras söner dödats i markstrider eller flyganfall, men de har formellt ännu inte registrerats som avlidna i den svenska folkbokföringen.
Resterande jihadister har myndigheterna ingen säker information om. Men det finns uppgifter om att fler försöker återvända.
Vi träffar anhöriga till de som rest ner och får veta att en ung man med sin fru och barn är instängda i terrorsektens återstående kalifat, som är hårt tillbakapressat av styrkor på marken och genom luftanfall.
– Det går alltid rykten om att någon har dött eller är på väg tillbaka i den här konflikten, säger Fredrik Malm som har följt jihadisterna sedan de började ansluta till konflikten sommaren 2012.
LÄS MER: Så har IS tryckts tillbaka
Säpo: Många radikala i Vivalla
Flera känner han till sedan de var små. Några har gemensamt att de varit småkriminella, vuxit upp med varandra och idrottat tillsammans.
Säpochefen Anders Thornberg har berättat att de radikala islamisterna ökat från några hundra till tusentals på drygt tio år. Vivalla är ett av de områdena där Säpo anser att koncentrationen av den radikala islamistiska gruppen är särskilt hög. Örebro kommun har upprättat ett Kunskapshus där polis, socialtjänst och andra arbetar förebyggande för att förhindra nya terrorresor och en ökad radikalisering.
LÄS MER: Här är svenskarna som misstänks för terrordåden som dödade 164 människor
Men att koncentrationen av extremister skulle vara särskilt hög här är en beskrivning som Sven-Göran Wetterberg, Örebro kommuns samordnare mot våldsbejakande extremism, inte kan bekräfta.
– För mig är det väldigt svårt att kunna säga att den bilden är sann eller inte är sann. Jag har inte tillgång till den informationen.
LÄS MER: Säpo-chefen om radikaliseringen i Sverige: Enorm ökning
”Jag är orolig”
Mahdi Mohamud är ordförande i föreningen Afrikas Horn. Vi träffar honom i föreningens lokal i Vivalla där barn och ungdomar får läxhjälp. I sitt arbete möter han anhöriga, men också återvändande jihadister. Han tycker att det bästa samhället kan göra är att hjälpa de som kommer tillbaka att återintegreras – om de inte begått brott.
– Vad ska vi göra? Ska vi kasta ut dem och säga ”Ni får inte komma hit”?
– Det är allas ansvar att på ett eller annat sätt få dem att bli involverade, som alla andra svenska medborgare. Om de är kriminella är det en annan fråga.
Är du orolig att den här gruppen som återvänder från Syrien och Irak ska göra Sverige skada?
– Självklart. Jag är orolig. Jag är inte naiv. Människor som har indoktrinerats av extrema åsikter kanske en gång kan vända sig mot oss.
Enligt områdespolisen Fredrik Malm är de som återvänt inte farliga – just nu.
– Nej, det är inte min bedömning. I dagsläget är de inte farliga på det viset.
LÄS MER: ”Mycket snack, var är verkstaden?”