Artikeln har tillfogats en rättelse. I en tidigare version uppgavs att krisen i Venezuela grundade sig i en maktkamp mellan Juan Guaidó och Nicolás Maduro.
Med på mötet finns också ett antal andra länder representerade, enligt AP, som hänvisar till ”europeiska diplomater”. En amerikansk tjänsteman tillbakavisar däremot uppgiften om att USA finns representerade.
Svenska utrikesdepartementet vill varken bekräfta eller dementera att ett möte om Venezuela just nu pågår i Sverige.
– Det har vi inga kommentarer på i nuläget , säger Julia Kviberg vid UD:s presstjänst.
Tidigare i år träffades representanter från båda sidor i konflikten i Oslo i Norge. Det norska utrikesdepartementet har bekräftat att man haft en roll som medlare i samtalen gällande Venezuela.
Kamp mellan Maduro och Guaidó
Det pågår en maktkamp mellan president Nicolás Maduro och oppositionsledaren Juan Guaidó sedan en tid tillbaka.
För bara några veckor sedan framträdde den sistnämnde i en film, där han omgiven av en grupp soldater manade till militärt uppror mot Maduro. Våldsamheter utbröt och den sittande regeringen uppgav att man konfronterade en grupp ”militära förrädare”.
Flera länder har ställt sig bakom Guaidó som interimspresident till dess att nya val kan hållas. Nicolás Maduro har tungt stöd från bland annat Ryssland och Kina.
SVT:s korrespondent: ”Oppositionen är splittrad”
SVT:s korrespondent i Latinamerika, Tigran Feiler, säger att informationen om mötet i Sverige än så länge är mycket knapphändig. Han säger att samtalen som nyligen hölls i Norge kan ses som en signal om att båda parter inser att de inte kommer att lyckas fullt ut med sina mål – och att förhandlingar krävs för att bryta dödläget.
– Regeringen har kanske insett att man inte kommer kunna ta sig ur den svåra situation man befinner sig i, med en katastrofal ekonomisk situation i landet och allt hårdare sanktioner från USA, säger Tigran Feiler och fortsätter:
– Samtidigt har oppositionen sett att man inte lyckats tvinga bort Maduro eller lyckats åstadkomma någon rejäl spricka i statsapparaten. Men oppositionen är splittrad i frågan och vissa grupper uppmanar Guaidó att avbryta alla förhandlingar med Maduro.
”Sverige har en roll att spela”
Att de inledande samtalen hölls i Norge är ingen slump enligt SVT:s korrespondent. Landet har lättare att att ta på sig en roll som medlare i konflikten, eftersom man inte är med i EU och därför kan välja en helt egen linje. Sverige har som de flesta EU-länder tydligt ställt sig på oppositionens sida.
– Men det här tyder på att Sverige ändå har en roll att spela i en möjlig förhandlingslösning, säger Tigran Feiler.