Utkastet kom på söndagen från FN:s möte om biologisk mångfald i Montreal i Kanada. Foto: Andrej Ivanov / AFP)

Utkast på COP15: Rika länder bör satsa miljarder årligen för biologiska mångfalden

Uppdaterad
Publicerad

Rika länder bör satsa 30 miljarder dollar årligen 2030 för att utsatta länder ska kunna rädda sin biologiska mångfald. Det framgår av ett utkast till avtal på det FN-ledda mötet COP15.

Beskedet kom på söndagen från FN:s möte om biologisk mångfald i Montreal i Kanada, där Romina Pourmokhtari (L) är en av hundratals miljöministrar som deltar i förhandlingarna.

Enligt utkastet ska rika länder öka sitt bidrag till fattigare länder till 20 miljarder dollar om året 2025, för att därefter höja ytterligare till 30 miljarder dollar (motsvarande drygt 312 miljarder kronor) per år 2030, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Länderna ska enligt utkastet också förbinda sig om målet att minst 30 procent av planetens yta ska vara skyddad år 2030.

Rika länders nuvarande stöd uppskattas till runt 10 miljarder dollar om året, enligt AFP.

Ska enas om ramverk för biologisk mångfald

Syftet med mångfaldsmötet är att länderna ska enas om ett nytt ramverk för biologisk mångfald – för att rädda jordens ekosystem – med mål samt en plan för hur dessa ska finansieras och följas upp.

Ett stort antal mottagarländer, däribland Brasilien, Indien, Indonesien och många afrikanska länder har tidigare ställt krav på ett stöd på motsvarande 100 miljarder dollar årligen fram till 2030.

För att utkastet till avtal ska bli verklighet måste det undertecknas av de länder som står bakom FN-konventionen om biologisk mångfald, vilket är alla världens länder utom USA, som ändå är med på mötet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fjällrävens existens hotas av klimatförändringarna. I klippet ovan ges fem anledningar till att arter utrotas. Foto: Peter Lindgren/SVT

Mångfaldsmötet i Montréal 2022 (COP15)

FN-konventionen om biologisk mångfald trädde i kraft 1993 och har undertecknats av 196 länder, däribland Sverige. Nu förhandlas en ny plan för ett starkare globalt skydd för biologisk mångfald, lite likt Parisavtalet när det gäller klimatet.

Ambitionen är att få mer mätbara mål, tydligare kopplade till globala hållbarhetsmål. Både kring genetisk mångfald och antal utrotningshotade växt- och djurarter, men även tillgången till säkert och drickbart vatten. Mötet startade den 7 december och ska avslutas måndag 19 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.