Risk för urfolk med miljöförslag på FN-möte

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsområdet står högt på agendan på FN:s konferens om biologisk mångfald. Men nu varnar människorättsorganisationen Survival International för riskerna.

– Vi tror att det kommer att ödelägga livet för miljontals urfolk, säger Fiore Longo, chef för Survival Internationals kontor i Frankrike och Spanien.

På COP15-mötet om biologisk mångfald är en fråga extra het. Nämligen den att 30 procent av jordens landyta ska vara naturskyddsområde år 2030. Förslaget som kallas 30x30 har hyllats, men även mött skarp kritik. Bland annat av flera människorättsorganisationer som Survival International. 

– Om vi tittar på historien om skyddade områden, särskilt i Afrika, ser vi att dessa skyddade områden gjorts utan lokalbefolkningens samtycke, säger Fiore Longo. 

Enligt Fiore Longo går det att se de negativa konsekvenserna av att skapa naturskyddsområden i bland annat Tanzania, där lokalbefolkningen jagades bort för att göra plats för turism och troféjakt. 

Maasaifolket besköts av polis 

Maasaifolket har bott i nationalparken Serengeti i norra Tanzania i många generationer, och haft en nomadisk livsstil där hållbar förvaltning av naturen är av högsta vikt. Den 8e juni i år anlände polisen till området. De var där för att avgränsa ett område på 1500 kvadratkilometer och skapa ett viltreservat. Två dagar efter ankomsten började polisen beskjuta Maasaifolket som till slut behövde fly från sina hem, uppger Survival International. Enligt Fiore Longo innebär viltreservat i själva verket att det reserverade område som tömts på lokalbefolkningen blir ett inhägnat område för turism och troféjakt.  

– Det här är inte bara ett enskilt fall. Det är ett systematiskt problem, säger Fiore Longo. 

Survival International är oroliga för att 30x30-förslaget kommer beslutas på det pågående COP15-mötet. Det skapar förutsättningar för att liknande situationer som den i Tanzania uppstår på många andra platser världen över. Survival International har under de senaste åren hållit i utbildningar och samtalat med förhandlare och regeringar för att sprida medvetenhet om risken med det nya förslaget. 

– Det handlar om att ge förhandlarna verktygen att förstå varför detta förslag kan vara en katastrof, säger Fiore Longo. 

Går långsamt framåt på COP15 

En artikel publicerad i The Guardian beskriver svårigheterna med att komma överens i 30x30-frågan på COP15-mötet. Framför allt är det krångligt att hitta en balans mellan urfolks rättigheter och naturskydd. 

– Det finns mycket, mycket smärtsamma berättelser om hur urbefolkningars rättigheter har kränkts, hur de har dödats, tagits ut ur sitt territorium och dött ut på grund av utvidgningen eller upprättandet av skyddade områden, säger Jennifer Corpuz, som representerar International Indigenous Forum on Biodiversity (IIFB). 

Spela klippet ovan för att se Maasaifolket jagas bort från sina hem.

Det här är 30x30 förslaget

Förslaget om 30x30 presenterades i den vetenskapliga tidsskriften Science Advances 2019. Med 30x30 menas att 30 procent av jordens landyta ska vara naturskyddsområde år 2030. Det går att jämföra med dagens siffror, som ligger runt 17 procent. Förslaget har redan skrivits under av mer än 100 länder, däribland Sverige, USA och Australien. I ett brev från 2020 underskrivet av 128 icke-statliga organisationer uttrycks en oro för att förslaget skulle kunna påverka hundratals miljoner människor på ett negativt sätt. Förslaget diskuteras på COP15-mötet, som äger rum mellan sjunde och nittonde december i Montreal, Kanada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.