Macchiariniaffären kan vara Sveriges största medicinska skandal. Utredningen, som utförts av den tidigare rikspolischefen Sten Heckscher tillsammans den finländske professorn Carl Gahmberg och författaren Ingrid Carlberg är mycket hård i sin kritik.
– Jag har aldrig sett maken till negativa referenser vid en rekrytering, säger Sten Heckscher.
Åtta kritiska frågor
Utredningen har identifierat åtta kritiska frågor, som bland annat gäller rekryteringen av Macchiarini, KI:s eventuella ansvar för operationerna vid Karolinska universitetssjukhuset och i Ryssland och Macchiarini forskning vid KI.
Heckscher slår fast att rekryteringen led av bristfällig beredning och anmärkningsvärt negativa referenser som inte blev dokumenterade.
”Ord och inga visor”
Jag har aldrig tidigare har sett maken till negativa referenser som de som kom på Paolo.
– Det är ord och inga visor, säger Heckscher.
Han säger bland annat att Macchiarini inte bedömts som kompetent för en professur i Florens. Bland annat på grund av oriktiga uppgifter i sitt CV och för att data i italienarens publikationer ifrågasatts.
Heckscher citerar ett omdöme:
”Macchiarini saknar omdöme, bryr sig inte om etiska tillstånd eller att skapa team av forskarstudenter och är rent allmänt hypoman, minst.”
Rektorn på KI får ta del av ytterligare en mängd negativa omdömen om Macchiarini, som att Macchiarini inte är en lagspelare och att han är svår att tolerera.
Kritiskt mejl
I ett mejl till rektorn står det bland annat att Macchiarini kan ses som riskfylld och att han är ovarsam i sin hantering av sanningen, samt att han har bristande respekt för regler både faktiska och moraliska.
Trots detta ser rektorn inte till att det sker en fördjupad analys av situationen.
– Det finns brister i dokumentationen av vad Macchiarini har gjort. Det är ingen struntfråga, utan grundläggande för ett universitet med ambitioner, säger Sten Heckscher.
”Bekymmersamt”
Enligt Heckscher är ett bekymmer att den här informationen inte förs vidare i KI:s rekryteringsprocess.
Heckscher konstaterar vidare att den massiva kritik som inkom till KI innan Macchiarini rekryterades inte finns dokumenterad i några offentliga dokument.
– Skolexempel på dåligt ledarskap, säger Sten Heckscher om rektorns hantering av förlängningen av Paolo Macchiarinis anställning vid Karolinska institutet.
– Hade man kollat upp hans verksamhet ordentligt så hade han knappast fått förlängd anställning, säger Heckscher vidare.
Heckscher säger vidare att det har varit svårt att faktiskt reda ut vad Macchiarini har ägnat sig åt vid KI.
Däremot konstaterar Heckscher att Karolinska institutet inte har något ansvar för de operationer som Paolo Macchiarini utförde i Ryssland.
– Det enda som binder KI till Ryssland är Paolo Macchiarini själv, säger han.
Samma slutsats
Heckschers utredning kommer till samma slutsats som Kjell Asplunds utredning som presenterades förra veckan gällande Macchiarinis verksamhet på Karolinska universitetssjukhuset.
Heckscher lyfter också fram att det inte fördes någon egentlig diskussion kring om Macchiarinis tjänst skulle förlängas eller inte.
– Det finns otydligheter i ansvarskedjan. Det finns exempel som är slående och skolexempel på dåligt ledarskap, bland annat ett mejl från rektorn, säger Heckscher.
– Hade man gjort en ordentlig utredning hade Macchiarini inte fått en förlängning. Det känner vi oss ganska säkra på.
”Slafsigt”
Gällande Macchiarinis egna forskning säger Heckscher att den varit svårt att granska. KI ska också ha varit medvetna om att Macchiarini hade en rad olika bisysslor utan att ifrågasätta dessa.
– Det är en attityd som inte är all right. Det är rätt slafsigt, säger Heckscher.
Sågs som en supervärvning
Den internationellt erkände italienaren Paolo Macchiarini värvades av Karolinska Institutet och ansågs vara en supervärvning. Men under 2011 och 2012 utförde Macchiarini tre operationer med konstgjorda luftstrupar på KS. Två av de patienterna är nu döda. En lever, men vårdas på sjukhus i USA.
Macchiarini misstänks bland annat för att ha bluffat med sina forskningsresultat och för att ha utfört experimentella transplantationer på människor utan nödvändig etikprövning och utan att metoden först prövats på djur.
Leijonborg avgick
I fredags avgick forskningsinstitutets styrelseordförande Lars Leijonborg. Han hade då fått veta vad som står i granskningen. Leijonborg valde att lämna sin post men förnekade att det var kritiken som låg bakom avgången.
Heckscher anser att Leijonborg gjort fel:
– Jag anser till skillnad från statsrådet att Leijonborgs beslut är olyckligt.
– Han skulle ha kunnat ta sitt ansvar bättre genom att stanna på jobbet och leda arbetet med att förändra KI, säger Heckscher.
KI utövade påtryckningar
I förra veckan bad Karolinska institutet om ursäkt för sitt agerande i fallet Macchiarini – men först efter att Karolinska universitetssjukhuset hade bett om ursäkt. Sjukhusets ursäkt, i sin tur, var ett direkt resultat av Kjell Asplunds utredning av hanteringen av Macchiarinis kliniska verksamhet. Av utredningen framgick bland annat att KI utövade påtryckningar för att sjukhuset skulle anställa Macchiarini.
KI har erkänt påtryckningarna – men först efter att utredningen blev offentlig.
Rektorn avgick
Tidigare har KI:s rektor Anders Hamsten tvingats avgå och flera andra personer med nyckelposter inom KI har lämnat sina uppdrag, bland andra sekreteraren i KI:s Nobelkommitté Urban Lendahl, som var en av dem som förespråkade att Paolo Macchiarini skulle anställas.
Fakta: Utredningar efter Macchiarini-affären
- Ett tiotal utredningar pågår kring den så kallade Macchiarini-affären.
- Bara på KI pågår just nu fem olika utredningar.
- Olika aspekter av Macchiarinis verksamhet har anmälts till polis och åklagare, som inlett en förundersökning där han misstänks för vållande till annans död.
- På regeringsnivå utreds behovet av en ny process för oredlighetsutredningar. Vidare har regeringen tillsatt en kommitté som ska utreda behovet av en ny etikprövningslag.
- Karolinska sjukhuset (KS) beställde en extern utredning av de tre operationer där Macchiarini gav patienter syntetiska luftstrupar. Utredningen presenterades i den 31 augusti och levererade svidande kritik av sjukhusets hantering av operationerna med de syntetiska luftstruparna.
Bakgrund: Macchiariniskandalen
2010: Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska institutet (KI). Samtidigt anställs han på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).
2011-2012: Macchiarini utför tre operationer med konstgjorda luftstrupar på KS. Två av patienterna är nu döda. En lever, men vårdas på sjukhus i USA.
2013: KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar.
2014: Tre olika anmälningar där Macchiarini anklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS.
2015: Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Dock avslutas hans gästprofessur och han får en tidsbegränsad anställning som forskare.
2016: SVT sänder dokumentärserien ”Experimenten” där Macchiarinis forskning ifrågasätts. Flera på nyckelposter inom KI lämnar sina uppdrag: Urban Lendahl, sekreterare i KI:s Nobelkommitté, rektor Anders Hamsten, forskningsdekan Hans-Gustaf Ljunggren, rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke. KI avskedar Paolo Macchiarini.