Bilderna som publicerats av miljöorganisationen Sea Shepherd har väckt stor ilska i sociala medier. Foto: Sea Shepherd via AP/TT

1 400 delfiner slaktades – nu ser Färöarna över jakten

Publicerad

Färöarnas regering ska se över reglerna för delfinjakt kring ögruppen, meddelar landets regering. Beskedet kommer efter att bilder och klipp från jakten väckt ilska och protester i veckan, inte minst i sociala medier.

Incidenten som ledde fram till regeringens ställningstagande inträffade i söndags. Jägare på ön Eysturoy använde då båtar för att driva en stor flock delfiner av arten vitsiding in i en bukt. Vid strandkanten tog det stopp och slakten påbörjades. 1 428 delfiner dödades, enligt Färöarnas valjägarförening.

Sedan dess har bilder från jakten fått stor spridning. Bilderna publicerades av miljöorganisationen Sea Shepherd, och visar hur slaktade delfiner radats upp på en strand samtidigt som havet färgats rött av blodet.

”Borde ha vetat bättre”

Tillvägagångssättet i sig är inget ovanligt på Färöarna. Vitsidingen är inte heller utrotningshotad. Det som väckt reaktioner är snarare hur själva slakten gick till.

Färöarnas regering beskriver hur flocken var flera gånger större än under tidigare jakter, vilket ledde till ”stora svårigheter” när den nådde land. Andra bedömare drar samma slutsats.

– Flocken var för stor, och det var för få människor på stranden som kunde ta emot dem. Som jag ser det var det så många att det var omöjligt att slakta dem på ett rimligt sätt, säger den färöiske stortingsledamoten Sjurdur Skaale till DR.

– Det var ett stort misstag. Någon borde ha vetat bättre. De flesta är chockade över vad som hände, säger Olavur Sjurdarberg, ordförande för Färöarnas valjägarförening, till BBC.

Regeringen vill skilja på arter

Kritiken har nu letat sig hela vägen upp till Färöarnas regering, som meddelar att de ska se över reglerna för jakten.

”Vi ser allvarligt på det här. Även om jakten anses vara hållbar så kommer vi titta närmare på vilken roll den ska spela i vårt samhälle”, skriver premiärministern Bardur a Steig Nielseni ett uttalande.

Samtidigt finns opinion för att jakten ska få fortgå under nuvarande regler. Jakt på mindre valar är en tradition som sträcker sig långt bak i Färöarnas historia. Den utgör också en viktig del av landets livsmedelsförsörjning, som en av få matvaror som inte måste importeras.

Regeringen framhäver även den bilden, men vill också skilja på valar och valar.

”Grindvalsjakten är en uråldrig och viktig del i Färöarnas matkultur. Jakten på vitsiding har inte varit en del av vår tradition på samma sätt”, skriver regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.