Många barn har dödats i ”war on drugs” i Filippinerna, nu kräver organisationer att FN ska ingripa. Foto: ARKIV Bullit Marquez / AP Photo

122 barn dödade i Filippinernas drogkrig

Uppdaterad
Publicerad

Minst 122 barn har dödats i Filippinernas blodiga drogkrig, visar en ny rapport.

– Vi befarar att det bara är toppen av ett isberg, men de här fallen vi kan verifiera, säger Gerald Staberock som är generalsekreterare på Världsorganisationen mot tortyr, OMCT.

Filippinernas president Rodrigo Duterte gick till val 2016 med löfte om att på bara några månader få slut på kriminalitet och droger i landet. Sedan dess har tusentals personer dödats av polisen, enligt polisen själva ofta i nödvärn. Andra har skjutits, ibland torterats av okända gärningsmän, och dumpats. Vissa har hittats med huvudena igentepjade med silvertejp, och med plakat utplacerade på kropparna av typen: ”Jag var en langare”.

Mellan ett och sjutton år

Nu visar en rapport från OMCT och Children's legal rights and development center, CLRDC, att minst 122 av de dödade är barn mellan ett och sjutton år. De har dödats mellan juli 2016 och december 2019. Organisationerna hävdar att barnen oftast är de direkta offren, men ibland dödas de för att de är vittnen till andra mord. Några har misstagits för andra personer och dödats, och några har fallit offer för förlupna kulor under skottlossning. 38 procent av barnen har dödats av polisen, och 60 procent av okända gärningsmän som ibland har koppling till polisen.

Filippinernas blodiga drogkrig

– De flesta dödades avsiktligt, säger Gerald Staberock som är generalsekreterare på OMCT under en presskonferens på måndagen där de vädjar till FN att vidta åtgärder.

”Vilket ramaskri det skulle bli”

Rapporten uppskattar att 27 000 utomrättsliga avrättningar skett under president Dutertes så kallade ”war on drugs” och Staberock anklagade FN att i stor utsträckning blunda för de enorma övergrepp som görs mot mänskliga rättigheter i Filippinerna.

– Tänk på George Floyd, ett fall som ni har sett. Föreställ er att de här 122 fallen med barn hade blivit filmade, vilket ramaskri det skulle bli, säger Gerald Staberock.

Situationen i Filippinerna kommer att tas upp på FN:s råd för mänskliga rättigheters 44:e session som inleds under tisdagen och pågår fram till 17 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filippinernas blodiga drogkrig

Mer i ämnet